"Birleşik Kamu-İş" duyurdu, açlık sınırı 20 bin yoksulluk sınırı 64 bin lirayı geçti

"Birleşik Kamu-İş" duyurdu, açlık sınırı 20 bin yoksulluk sınırı 64 bin lirayı geçti
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, ağustos ayına dair açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Ağustos ayında açlık sınırı 20 bin 958 liraya yükseldi, yoksulluk sınırı ise 64 bin 157 liraya...

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun ağustos ayına dair açıkladığı veriler, Türkiye'deki yaşam maliyetinin ne kadar dramatik bir şekilde arttığını gözler önüne seriyor. Konfederasyonun araştırmasına göre, ağustos ayında açlık sınırı 20 bin 958 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı ise 64 bin 157 liraya ulaştı.

Bu artışlar, son bir yıl içinde açlık sınırında 7 bin 257 liralık, gıda dışı harcamalarda ise 18 bin 627 liralık bir yükselişi ifade ediyor.

ASGARİ ÜCRET YİNE ŞAŞIRTMADI, AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI

Araştırmada dikkat çeken bir diğer husus, açlık sınırının, bu yılın sonuna kadar geçerli olacak olan 17 bin 2 liralık asgari ücreti yaklaşık 4 bin lira aşması. Bu durum, asgari ücretin, dört kişilik bir ailenin temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta yetersiz kaldığını gösteriyor. Öte yandan, 12 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli maaşı ise açlık sınırının ancak yüzde 60’ına yakınını karşılayabiliyor.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Gıdadan konuta, ulaşımdan sağlığa kadar birçok temel ihtiyaç kaleminde yaşanan fiyat artışları, vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Süt, yoğurt, peynir gibi temel gıda maddeleri için yapılan harcama, ağustos ayında 4 bin 652 lirada sabit kalırken, meyve ve sebze harcamaları bir önceki aya göre sırasıyla 111 ve 33 lira artarak, sırasıyla 2 bin 86 lira ve 2 bin 453 lira oldu. Ekmek, un ve makarna gibi ürünler için harcanması gereken tutar ise 12 liralık bir artışla 1.761 liraya yükseldi.

GIDA DIŞI HARCAMALAR DA ARTIYOR

Gıda dışındaki harcamalar da hızla yükseliyor. Ağustos ayında, dört kişilik bir ailenin giyim ve ayakkabı harcamaları 1.895 liraya düşerken, kira dahil barınma masrafları 10 bin 663 liraya, ev eşyası harcamaları ise 5 bin 376 liraya çıktı. Ulaştırma harcamaları ise 12 bin 925 liraya ulaşarak önemli bir artış kaydetti.

ARTAN MALİYETLER KARŞISINDA ZOR GÜNLER

Türkiye'de artan yaşam maliyetleri, vatandaşları derin bir ekonomik çıkmaza sürüklüyor. Birleşik Kamu-İş'in açıkladığı veriler, halkın her geçen gün daha da zorlaşan hayat şartlarına karşı mücadelesini gözler önüne seriyor. Açlık ve yoksulluk sınırlarının hızla yükselmesi, asgari ücret ve emekli maaşlarının ise bu sınırların çok gerisinde kalması, önümüzdeki dönemde ekonomik dengelerin ne yönde evrileceği konusunda endişeleri artırıyor.