Boğa Piyasası Ne demek? Ne zaman Başlar?

Boğa Piyasası, farklı piyasalardaki yükseliş trendini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Peki Boğa Piyasası ne zaman başlar? Detaylar haberimizde...

Piyasalara dair kavramlar çoğu zaman meraklısını ilgilendiren bir anlam taşıyabiliyor. Bu kavramlarıın tanımları ise çoğu zaman sektörlere ait karmaşık tanımlar içerebiliyor. Boğa Piyasası kavramı da bunlardan bir tanesi. Boğa Piyasası Ne demek sorusuna verilecek en basit yanıt ise piyasadaki fiyatların belirli bir süre için iyimser bir çizgide olduğu zaman dilimidir şeklinde olacaktır. Bu terim aynı zamanda piyasaların yükseliş trendini de ortaya koyar.

PEKİ HER YÜKSELİŞ BOĞA PİYASASI MIDIR?

Piyasalarda yaşanan her yükseliş trendi Boğa Piyasasına örnek olmaz. Bir ürünün Boğa Piyasası dönemine girdiğini söylemek için en düşük seviyeden yüzde 20 yukarı yönlü bir hareket söz konusu olmalıdır.

boga-piyasasi-ne-demek-ne-zaman-baslar-1.png

BOĞA PİYASASI NE KADAR SÜRER?

Boğa Piyasasının süreci hakkında net bir sınırlama yapılamaz. Bu koşullara ve piyasadaki ürünlere göre farklılık gösterir. Piyasalardaki istikrarı belirleyen şey arz-talep dengesidir. Bu durumda Boğa Piyasası hakkında da belirleyici olan arz-talep dengesidir.

BOĞA PİYASASININ AŞAMALARI NELERDİR?

Ekonomide her kavram, olay belli bir süreç içerisinde gerçekleşir. Atılan adımlar belirli bir plan dahilinde aşamalar halinde gerçekleşmektedir. Sistemli olmayan hiçbir finansal işlem sağlıklı netice veremez. Bu kapsamda Boğa Piyasası'nın da belirli aşamaları vardır.

boga-piyasasi-ne-demek-ne-zaman-baslar-2.png

İşte Boğa Piyasasının Aşamaları:

  • Toplama Aşaması: Satışı gerçekleştirilen değeri çok ucuz malların büyük yatırımcılar tarafından piyasada toplanmaya başlaması aşamasıdır. Bu aşamada herhangi bir yükseliş trendi hâkim değildir ve genel olarak piyasaya ilgi azdır.
  • Alım Dalgası Aşaması: Piyasada iyileşme belirtilerinin net bir şekilde fark edilmeye başlandığı ve küçük yatırımcıların da artık alım sürecine dâhil olduğu, işlem hacminin arttığı aşamadır.
  • Doygunluk Aşaması: Hacim artışıyla piyasa belirli bir doygunluğa ulaştığı ve alıcının oldukça azaldığı aşamadır. Bu aşama Boğa Piyasasının sonuna gelindiğini gösterir ve ardından sert düşüş dalgası başlar.