Borsa ile ilgilenenleri ilgilendiren "üyelik teminatı"

Borsa ile ilgilenenleri ilgilendiren "üyelik teminatı"
Ürün İhtisas Borsası'na ilişkin yeni düzenlemeler, ticaret dünyasında önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor.

Elektronik ürün senetleri ve bunlara dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin işlem gördüğü borsa üyeleri, artık "üyelik teminatı" adı altında bir güvence ödemesi yapmak zorunda kalacaklar. Bu adım, borsa üyelerinin borsaya verebileceği zararlar ile aidat, komisyon gibi yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmemesi durumunda ortaya çıkacak zararları karşılamayı hedefliyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile borsada gerçekleştirilen işlemler daha güvenli hale getiriliyor. Devir işlemleri, bedel ödemeleri ve alıcı ile satıcının diğer yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilmesi konusunda ek tedbirler alınarak, temerrüt halinde oluşabilecek zararların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda, borsa bünyesinde oluşturulacak takas merkezi, garanti fonunu yönetecek ve teminatlardan karşılanamayan zararlar bu fondan karşılanacak. Böylece, borsada işlem gören tüm taraflar için daha güvenli ve sağlam bir işlem ortamı sağlanmış olacak.