Çalışanın sosyal hayatı bitti: İzin gününde ek iş yapıyor!

Çalışanın sosyal hayatı bitti: İzin gününde ek iş yapıyor!
Çalışanların yüzde 73'ü son bir yılda sosyalleşme bütçesini kıstı. Yüzde 53'ü tiyatro, sinema ve konser gibi hiçbir etkinliğe katılmadı. Ayrıca 5 çalışandan 4'ü izin gününü evde geçiriyor; yüzde beşi de ek iş yapıyor.

Eleman.net’in gerçekleştirdiği anket, alım gücü düşen çalışanların temel ihtiyaçlar dışında hiçbir sosyal veya kültürel etkinliğe zaman ve bütçe ayıramadığını ortaya koyuyor. Çalışanların izin günleri ve tatil tercihleri üzerine yapılan ankete göre, yüzde 43’ü haftada bir gün, yüzde 55’i ise iki gün izin kullandıklarını belirtiyor. Üç veya daha fazla gün izin yapanların oranı ise sadece yüzde 3.

İZİN GÜNLERİ EVDE GEÇİYOR

4165241.webp

Ankete katılanların yüzde 49’u izin günlerinde ailesiyle vakit geçirdiğini, yüzde 30’u ise evde dinlenmeyi tercih ettiğini ifade etti. Yüzde 10’u arkadaşlarıyla zaman geçirdiğini, yüzde 6’sı spor yaptığını ve yüzde 5’i ek iş yaptığını belirtti. Bu sonuçlar, çoğu çalışanın tatil ve izin günlerini evde geçirdiğini ve sosyal aktivitelerden uzaklaştığını gösteriyor.

SOSYAL HAYAT BİTTİ

Eleman.net’in anketine göre, çalışanların yüzde 73’ü son bir yılda sosyal faaliyetlere ayırdıkları bütçenin azaldığını belirtti. Sosyal faaliyetlere katılımı etkileyen başlıca faktörler arasında yüzde 53’ü geçim masraflarındaki artışı, yüzde 26’sı sosyal faaliyetlerin maliyet artışını ve yüzde 17’si ise birikim yapma isteğini gösterdi.

AKILLARDA YALNIZCA 'GEÇİM KAYGISI'

Anket sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 53’ü geçen yıl içinde tiyatro, konser, sinema gibi kültürel etkinliklere hiç gitmediğini ifade ederken, yüzde 34’ü beş defa veya daha az, yüzde 13’ü ise beş ve üzeri etkinliğe katıldığını söyledi. Eleman.net CEO’su Levent Dicle, artan geçim masraflarının çalışanların yaşam kalitesini düşürdüğünü ve bu durumun iş verimliliğini ile sosyal sağlıklarını olumsuz etkilediğini vurguladı.