Çiftçiler Sendikası uyardı: Yeni destekleme modeli çiftçilerin yararına değil!

Çiftçiler Sendikası uyardı: Yeni destekleme modeli çiftçilerin yararına değil!
Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğü giren çiftçilere yönelik yeni destekleme modeli tartışmalara neden olurken, Çiftçiler Sendikası yeni uygulanan modelin çiftçilere bir fayda sağlamayacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Ormancılık Bakanlığı, resmi X hesabı üzerinden Cumhurbaşkanlığının onayladığı "Bitkisel Üretimde Yeni Destekleme Modeli" kararının detaylarına yer verdiği bir mesaj yayınladı.

Yeni uygulanacak model hakkında detaylara yer veren mesajın içeriği tartışmalara yol açarken söz konusu uygulama modelinin çiftçilere yarar sağlayıp sağlamayacağı merak konusu haline geldi.

Yeni uygulama modelinin detaylarına ilişkin mesajın ardından çiftçilere yönelik ilk olarak gübre, mazot ve kira desteğinin kaldırıldığına ilişkin iddiaların basında sıklıkla yer almasının ardından bakanlık böyle bir durumun söz konusu olmadığı desteğin farklı bir biçimde devam edeceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Söz konusu kafa karışıklığına açıklık getirmek isteyen Çiftçiler Sendikasından kararın detaylarına yer veren bir açıklama geldi. Açıklamasında karara eleştirilerde bulunan Sendika, bu modelin küçük çiftçilerin yararına olmadığını, aksine tarımsal üretim ve ticarette daha fazla kontrol sağlamayı amaçlayan büyük şirketlerin isteklerine uygun olduğunu belirtti.

Kararın küçük çiftçiden ziyade büyük işletmelere yönelik bir adım olduğunu vurgulayan Sendika, "Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli" kararına tepki gösterdi. "Yönetmelik, küçük çiftçiler'in ve köylülerin ihtiyaçlarından ziyade, tohumdan itibaren tarımsal üretimi, girdileri ve gıda ticaretini giderek daha fazla kontrol eden şirketlerin taleplerine uygun olarak düzenlenmiştir. AKP, 2006 yılında çiftçilerin binlerce yıl ıslah ederek ve geliştirerek bugünlere taşıdığı tohumları onların elinden alarak, her yıl tohum almaya mahkûm edecek ve tohumun kontrolünü şirketlere verecek tohumlukların kaydı, üretimi, sertifikasyonu, ticareti ve piyasa denetimini sağlama gerekçesiyle "tohumculuk kanunu" çıkartmıştı. Şimdi ise, şirketlerin gıdayı denetlemelerini sağlayacak son adımlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım arazilerine el koyma ve şirketlere kiraya verme yönetmeliği ile Cumhurbaşkanlığının “Bitkisel Üretimde Yeni Destekleme Modeli” kararnamesi ile atılmış oluyor" dedi.

"TÜM DESTEKLER ENDÜSTRİYEL ÜRETİM İÇİN"

Yürürlüğe giren kararla birlikte daha çok bakanlığın belirlediği üretimlere destek verileceğini vurgulayan sendika, "Bu kararname ile Tarım ve Orman Bakanlığı, hangi bölgede ne dikileceğine ve ne ekileceğine karar verecek. Yerel halkın kendi kültürlerine uygun ürünleri üreten çiftçiler, Bakanlığın belirlediği ürünü üretmediği için desteklemelerden yararlanamayacak. Belki de bir ileri aşamada, biyoçeşitliliği korumaya ve yerel halkın taleplerine uygun ürün üretmeye devam edenlere cezai yaptırımlar devreye girecek. Tıpkı “Tohumculuk Yasası” sonrası atalık ve sertifikasız tohumları satanlara para cezası uygulandığı gibi. Bakanın açıklamasına göre “planlı üretim yapan”, yani Bakanlığın dayattığı ürünleri üreten üreticilerin “mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak”. Tabii “gübre maliyeti” diye bahsedilen, kimyasal gübre maliyetidir. Görüldüğü gibi, bütün destekler endüstriyel üretim içindir. Bir yandan “küresel iklim krizi”nin ve susuzluğun yarattığı sorunlardan bahsedilirken, diğer yandan enerjiye, suya ve kimyasala bağımlı bir üretim sistemi geliştirilmek istenmektedir" ifadelerini kullandı.