Demirören’in Ziraat’e borcundaki son durum Sayıştay raporunda

Demirören’in Ziraat’e borcundaki son durum Sayıştay raporunda
Doğan Medya’yı alması için kamu bankası olan Ziraat’ten dev kredi verilen, ödemediği için borcu iki kez yapılandırılan ve faiz indirimi yapılan Demirören Holding’in toplam borcu 30 milyar TL’yi aştı.

Kamu kurum ve kuruluşlarını denetleyen Sayıştay’ın Ziraat Bankası’na yönelik incelemelerinde Demirören Holding’in ödemediği borcun son durumu ortaya kondu.
T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberine göre; Sayıştay, Doğan Medya Grubu’nu satın almak için Ziraat Bankası’ndan 800 milyon dolarlık kredi verilen Demirören Holding’in, borcun iki kez yapılandırılmasına ve faiz indirimi uygulanmasına karşılık ödeme planlarına uygun hareket etmediğini ve ödemeleri yapmadığını tespit etti.

Sayıştay’ın Ziraat Bankası’na yönelik hazırladığı 2023 raporunda, Demirören’in borcunun 31 Aralık 2023 itibarıyla 30 milyar 208 milyon 551 bin 524 TL olduğu vurgulandı.

BANKANIN TOPLAM ALACAĞINA ORANI

Raporda, bu tutarın bankanın takipteki toplam alacaklarının yüzde 137’sine denk geldiği belirtildi. Raporun öneri kısmında, kredi ödemelerindeki yaşanan sıkıntıya yönelik olarak,

“Firmaların gelir yaratma kapasitelerinin düşük seyretmesi, öz kaynaklarının tamamını yitirmiş olmaları ve yüksek mali borçlanma içerisinde oldukları hususları birlikte değerlendirilerek Banka alacaklarının tahsil ve tasfiyesinin sağlanabilmesi için firmaların finansal yapılarının yakından takip edilmesi, yapılandırma koşullarında yaşanan aksamaların giderilememesi durumunda yasal takip dahil her türlü önlemin hızlıca alınması’’ değerlendirmesi yapıldı.

RAPORDA İSİM VERİLMEDİ

Ziraat Bankası’nın 2023 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, TBMM’ye sunduğu raporda Demirören Holding’in Doğan Medya Grubu’nu satın almak için Ziraat Bankası’ndan kullandığı 800 milyon dolarlık krediye ilişkin detaylı bilgilere yer verdi.

Sayıştay raporlarında şirket isimlerine yer vermeme uygulaması çerçevesinde Demirören Holding’in adı anılmayan raporda önceki yıllarda olduğu gibi şirketin yalnızca müşteri numaralarına yer verildi. Raporda, iki müşteri numarası yer aldı. 2021 ve 2022 yılı raporunda olduğu gibi firma ile kredi ilişkisinin başladığı tarih için 5 Nisan 2018 tarihine belirtilmesi ile raporun Demirören’le ilgili olduğu anlaşıldı.

TEMİNAT DIŞINDA ÖDEME YOK

Raporda, Demirören Holding’in borcunun, ödeme yapılmaması nedeniyle iki kez yapılandırıldığı belirtildi. Son yapılandırmada faiz indirimi uygulanarak 895 milyon dolarlık borcun 14 yıl vadeye yayıldığı anımsatıldı. Raporda, kredilerin kullanılmasının üzerinden 1,5 yıl dahi geçmeden borcun yapılandırılmasına ilişkin karar alınarak yüzde 6,5 olan kredi faizinin yüzde 6’ya düşürüldüğü, 11 Kasım 2019’da yapılandırma yapıldığı, hiçbir tahsilat sağlanamaması üzerine sadece 14 ay sonra tekrar yapılandırılma kararı verildiği kaydedildi.

Bu kez de yüzde 6 olan kredi faizinin yüzde 4’e düşürülerek 21 Nisan 2022’de borcun yeniden yapılandırıldığı ancak borca karşılık gösterilen teminatların nakde çevrilmesi dışında tahsilat sağlanamadığı, ödeme yapılmadığı aktarıldı.

FAİZ İNDİRİMİ DE CABASI

Raporda şu ifadeler yer aldı:
‘’Firmaya kullandırılan kredilerin kullandırım tarihinin üzerinden 1,5 yıl dahi geçmeden yapılandırılmasına ilişkin karar alınarak %6,5 olan kredi faizinin %6’ya düşürülmesi suretiyle 01.11.2019 tarihinde yapılandırıldığı, hiçbir tahsilat sağlanamaması üzerine sadece 14 ay sonra tekrar yapılandırılmasına ilişkin karar alınarak %6 olan kredi faizinin %4’e düşürülmesi suretiyle 21.04.2022 tarihinde yeniden yapılandırıldığı ve bu süreçte teminatların nakde çevrilmesi dışında tahsilat sağlanamadığı, XX311462 müşteri numaralı Firmaya kullandırılan kredilerin yapılandırılması sürecinde %15 olan kredi faizinin %10’a düşürüldüğü...’’

ACİL YASAL TAKİP UYARISI

Raporda, ‘’Kullandırılan kredilerin tahsil ve tasfiyesinin sağlanabilmesi için firmaların finansal yapılarının yakından takip edilmesi, yapılandırma koşullarında aksamaların yaşanması halinde yasal takip dahil her türlü tedbirin zaman geçirilmeden alınması önem arz etmektedir’’ denildi.


Kredi ile alınan medya organlarının mali yapısına işaret edilen raporda, firmaların gelir yaratma kapasitelerinin düşük seyrettiği, öz kaynaklarının tamamını yitirmiş oldukları ve yüksek mali borçlanma içerisinde oldukları belirtildi. Raporda, banka alacaklarının tahsil ve tasfiyesinin sağlanabilmesi için finansal yapılarının yakından takip edilmesi, yapılandırma koşullarında yaşanan aksamaların giderilememesi durumunda yasal takip dahil her türlü önlemin hızlıca alınması gerektiği vurgulandı.

BU İLK RAPOR DEĞİL

İzmir, Antalya ve Trabzon'da baskı tesisine ek olarak İzmir'de Hürriyet ve DHA'nın içinde bulunduğu binayı elinden çıkarmıştı.
Gayrimenkullerin toplam değeri 1 milyar 287 milyon 922 bin TL olurken, gayrimenkullerin şirket değerine oranı da yüzde 48’e tekabül etmişti.
Sayıştay’ın 2022 yılı raporunda da, Demirören Holding’ten yıl içerisinde yalnızca 586 milyon TL’lik tahsilat sağlandığı ve 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla toplam borcunun faiziyle birlikte 920 milyon dolara ulaştığı belirtilmişti.

Kaynak:Haber Merkezi