Devalüasyon Nedir? Devalüasyon Olursa Ne Olur? Devalüasyon Örnekleri Nelerdir?

Ülkelerin ulusal para birimlerinin değeri ile ilgili olan devalüasyon hakkında temel bilgilere ulaşmak için Devalüasyon Nedir? Devalüasyon Olursa Ne Olur? Devalüasyon Örnekleri Nelerdir? başlıklarını haberimizin detayında açıkladık…

DEVALÜASYON NEDİR?

Devalüasyonun en basit tanımı, bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimlerine karşı değerinin düşmesidir. Devalüasyon nedir? sorusunun daha kapsamlı yanıtı da; ödemeler dengesi açık veren bir ülkenin parasının dış satın alma gücünün düşmesidir. Devalüasyonun Türkçe karşılığı değer düşümü olarak bilinir. Peki, devalüasyon olursa ne olur? ve devalüasyon örnekleri nelerdir?

devaluasyon-2.png

DEVALÜASYON OLURSA NE OLUR?

Devalüasyon nedir? sorusunun yanıtının bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimlerine göre değerinin düşmesi olduğunu söyledikten sonra, devalüasyon olursa ne olur? sorusunun ve buna bağlı olarak devalüasyon örnekleri nelerdir? sorusunun yanıtı da önem teşkil ediyor. Buna göre devalüasyon olursa, devalüasyon yaşayan ülke doğal olarak satın alma gücünden düşer. Yapması gereken de ilk etapta satın alma gücünü azaltmaktır. Kendi ürettiği malları ihraç etmeye çalışması devalüasyondan kurtulmanın yollarından biridir aksi taktirde devalüasyon meydana geldiğinde enflasyonun yükselmesi kaçınılmaz olur, faizler artar; böyle olunca da ekonomi yavaşlar. O ülkenin vatandaşlarının alım gücü düşer.

devaluasyon-1.png

DEVALÜASYON ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Devalüasyon nedir? ile devalüasyon olursa ne olur? sorularının yanıtlarından sonra Devalüasyon örnekleri nelerdir? sorusu da merak konusudur. Buna göre cari açık veren birçok ülke devalüasyona başvurabilir. Bu durum ülkenin kalkınması, gelişmesi açısından şarttır. Mısır, devalüasyon dönemi yaşamış bir ülke olarak örnek teşkil eder. Bir dönem devalüasyon yaşayan Mısır’da Amerikan Doları karaborsadan satışa sunuldu. Bu durum Mısır’ın yurt dışı yatırımlarında sorunlar çıkarttı ve bundan ötürü Mısır 2016 yılında ulusal para birimini Amerikan Dolarına karşı yüzde 14 devalüe etti. Mısır’ın bu aksiyonu almasının yegâne nedeni ise cari açığın kapatılmasını arzu etmesinden kaynaklandı. Mısır gibi Çin de 2015 yılında ulusal para birimini devalüe etti. Çin’in 2015 yılında ekonomik açıdan dara düşmesi, bu hamleyi yapmasına sebebiyet verdi. Çin bunu 2015 yılı içinde birkaç defa tekrarlamak zorunda kaldı.