En Düşük Emekli Maaşına Yapılacak Zam Kulislerden Sızdı

En Düşük Emekli Maaşına Yapılacak Zam Kulislerden Sızdı
Altı aylık enflasyon rakamlarının netleşmesinin ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 24,73 olarak hesaplanmıştı. Milyonlarca emeklinin beklediği zam oranı, sızan kulis bilgileriyle netleşti.

Altı aylık enflasyon rakamlarının netleşmesiyle birlikte SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olan yurttaşların maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 24,73 olarak belirlenmişti. Ancak bu oranın kök maaşlara uygulanacağı belirtildi ve kök aylığı 7 bin 829 TL ve altında olan emeklilerin maaşlarına zam yansımadı.

Kök aylığı 7 bin 829 TL üzerinde olan emeklilerin maaşlarına kısmi olarak zam eklenebileceği ifade edilirken en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL aylık alan yaklaşık 1,6 milyon emeklinin tüm dikkati, emekli maaşlarına yapılacak düzenlemeye yöneldi.

emekli-zam.png

MİLYONLARCA EMEKLİ O SAATİ BEKLİYOR

AKP kurmaylar, en düşük emekli maaşlarına yapılması beklenen zamma ilişkin üç alternatifi ve mali raporu hafta sonu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine sunulan alternatifler hakkındaki kararını dün akşam saatlerinde verdi ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in en düşük emekli maaşına yapılacak düzenlemeyi bugün saat 12.00’da açıklayacağı belirtildi.

emekli-maasi.png

RAKAM KULİSLERDEN SIZDI

Erdoğan’a sunulan raporda, en düşük emekli maaşı alanlara; bin 500, 2 bin ve 2 bin 500 TL zam yapılmasının bütçeye vereceği yük açıklanırken yapılacak zammın Hazine tarafından karşılanacağı ifade edildi.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için en düşük emekli maaşında ilk seçenek 11 bin 500 TL iken en güçlü ihtimalin 12 bin lira olduğu konuşuluyor. Bu formülün kabul görmesi durumunda, zammın aylık bütçeye maliyeti yaklaşık 3 milyar lira, 6 aylık maliyeti ise 17 milyar lira yıllık ise 34 milyar lira olarak gerçekleşecek.

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olması da seçeneklerden biri ancak bu ihtimalin oldukça düşük olduğu değerlendiriliyor. Bu senaryonun ise, aylık bütçeye maliyeti 5,5 milyar TL, 6 aylık bütçeye 30 ile 32 milyar TL, yıllık maliyetin ise 60 ile 64 milyar TL olacağı belirtiliyor.

Gelen kulis bilgilerine göre en düşük emekli maaşı için 12 bin TL’nin daha güçlü bir ihtimal olduğu vurgulandı.