Ev taşımak isteyenler yandı: Maliyeti 150 bin lirayı aştı

Ev taşımak isteyenler yandı: Maliyeti 150 bin lirayı aştı
Yüksek kira fiyatları ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlara neden olurken artan ev taşıma maliyeti taşınmak isteyen kiracıları bir kere daha düşündürüyor.

Her geçen gün artan kira fiyatları yurttaşların geçim sıkıntısının katlanmasına neden olurken, taşınma maliyetlerinindeki yüksek artış bütçeyi daha fazla zorluyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul'da ortalama bir 3+1 daireye taşınmak isteyenlerin toplam ödemesi gereken depozito, ilk kira, emlakçı komisyonu, nakliye masrafları ve yeni eve taşınmadan önce yapılması gereken tadilat işleri gibi kalemler düşünüldüğünde, maliyet 150 bin Türk Lirasını aşabiliyor.

Kalem kalem taşınma maliyeti hesaplanırken, depozito, yeni kira, emlakçı komisyonu, nakliye, boya tadilat gibi giderlerin toplamda 150 bin lirayı aştığı görülüyor.

Yapılan araştırma sonucunda İstanbul'da 3+1 bir ev için yeni ev kirası maliyeti ortalaması 25 bin TL olurken, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile hazırladığı rapora göre İstanbul’da metrekare kira bedeli ortalama 233,3 TL.

Bununla birlikte taşıma maliyetleri kapsamında hesaplanması gereken depozito ücretine bakıldığında, yasalara göre ev sahiplerinin kiracılarından en çok 3 kira bedeli kadar depozito isteme hakkı var. Piyasada genel kabul ise 1 ya da 2 kira bedeli kadar. 2 kira bedeli depozito istenmesi halinde 50 bin TL’lik bir ödeme yapılması gerekiyor.

Tüm bu maliyetlerin yanı sıra emlakçılara ödenmesi gereken bir maliyet bulunurken, emlakçılar kiralama hizmeti karşılığı bir kira bedeli + KDV alıyor. 25 bin TL kira için ödenecek komisyon 30 bin TL oluyor.

Bir de nakliye maliyeti de eklenirken taşınılan yerin mesafesine, evin büyüklüğüne göre rakamlar değişse de ortalama fiyatlar şöyle: 3+1 bir evi yakın ilçeler arasında ortalama 25 bin TL’ye taşıyorlar. Eğer mesafe uzayacaksa 30 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Bu kira bedeli ile sıfır bir eve taşınmak zor. 2. el eve taşınıldığında da boya badana ve ufak tadilatlar için 20-30 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Banyo, mutfak, parke, kapı değişimi gibi derin tadilatlara ihtiyaçlar varsa rakamlar bunun çok üzerine çıkıyor.