Gayrisafi Milli Hasıla Nedir? Gayrisafi Milli Hasıla Nasıl Hesaplanır?

Gayrisafi Milli Hasıla Nedir? Gayrisafi Milli Hasıla Nasıl Hesaplanır?
Gayrisafi Milli Hasıla Nedir? Gayrisafi Milli Hasıla Nasıl Hesaplanır? Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ile Gayrisafi Milli Hasıla Arasındaki Fark Nedir? gibi soruların yanıtları haberimizin detayında…

GAYRİSAFİ MİLLİ HASILA NEDİR?

Genel itibarla bir yıllık süre içinde hesaplanan Gayrisafi Milli Hasıla Nedir? sorusunun yanıtı çoğu kez merak edilir. Kişi başı milli hasılanın hesaplamalarında nüfus artışı dikkate alınırken, üretilen malların, hizmetlerin belli bir para birimi karşılığındaki değerine Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) denir. Peki, Gayrisafi Milli Hasıla Nasıl Hesaplanır? ve Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ile Gayrisafi Milli Hasıla Arasındaki Fark Nedir?

gayrisafi-milli-hasila-nedir-1.png

GAYRİSAFİ MİLLİ HASILA NASIL HESAPLANIR?

Gayrisafi Milli Hasıla Nedir? in yanıtının ardından merak edilen bir diğer başlıkta Gayrisafi Milli Hasıla Nasıl Hesaplanır? sorusudur. Gayrisafi Milli Hasıla’nın hesaplama kriteri bazı kalemlerin eksende yer alışıyla olur. Bu kalemler de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla kalemleridir. Peki bu kalemler nedir? Bu kalemler de tarım, inşaat, ulaştırma, sanayi, ithalat vergisi, ticaret, kamu ve özel hizmetler toplamı, haberleşme, konut ve mali kuruluşlardır. Yanı sıra yurt dışında yaşayan vatandaşların gelirleri ile ülke içinde yaşayan yabancıların gelirleri de hesaplamada eksende yer alıyor. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ile Gayrisafi Milli Hasıla Arasındaki Fark Nedir? sorusu da bu açıklamalardan sonra yanıtlanması gereken bir başka soru olarak önemli yer teşkil eder.

gayrisafi-milli-hasila-nedir-2.png

GAYRİSAFİ YURT İÇİ HASILA İLE GAYRİSAFİ MİLLİ HASILA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ile Gayrisafi Milli Hasıla Arasındaki Fark Nedir? sorusunun yanıtından önce Gayrisafi Milli Hasıla Nedir? ve Gayrisafi Milli Hasıla Nasıl Hesaplanır? sorularına getirdiğimiz yanıtlardan hareketle söz konusu farkı anlamak daha kolay olacaktır. Gayrisafi Milli Hasıla’yı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’dan ayıran temel nokta üretilen söz konusu malları o ülkenin vatandaşlarının üretmiş olmasıdır. Buna göre birbirine çok yakın olan bu başlıkların arasındaki fark da çok uzak değildir. Özetle kısaltması GSMH olan Gayrisafi Milli Hasıla’nın herhangi bir ülkenin vatandaşı olan insanların hem yurt içinde hem de yurt dışında ürettikleri malların ve hizmetlerin toplamını önceler. Kısaltması GSYİH olan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla da ülkenin vatandaşı olan insanların yalnızca ülkelerindeki üretimlerini önceler.