Gelir eşitsizliği derinleşti: Yeni 'süper zenginler' geliyor!

Gelir eşitsizliği derinleşti: Yeni 'süper zenginler' geliyor!
The Economist, Türkiye’de ultra zenginlerin sayısının hızla arttığını ve lüks tüketimin doruk noktasına ulaştığını vurguladı. İstinye Park AVM ve Michelin yıldızlı restoranlarda yaşanan yoğunluk, gelir eşitsizliğinin derinleştiğini gözler önüne serdi.

The Economist dergisi, Türkiye'deki gelir eşitsizliğine dair çarpıcı bir analiz yayınladı. Dergi, ultra zenginlerin sayısının 2022 ile 2023 arasında yüzde 10 arttığını ve lüks tüketimin doruk noktasına ulaştığını vurguladı. İstinye Park AVM'deki mağazaların yoğunluğu ve Michelin yıldızlı restoranların sürekli dolu olması, zenginlerin servetinin arttığını gösteriyor. Öte yandan, enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle düşük ve orta gelirli sınıfların satın alma gücü hızla eriyor.

VARLIK HACMİ 123 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

64e88c13a468601684d2be3a.webp

İsviçreli banka UBS'in Küresel Servet Raporu, Türkiye’nin kişi başına düşen servetini yüzde 158 oranında artırdığını belirtmişti. Ancak The Economist, bu servet artışının çoğunlukla ultra zenginlere yararken, ortalama vatandaşların gelirlerinin geride kaldığını belirtiyor.

02-9.jpg

TL'nin dolar karşısında yüzde 19 değer kaybetmesi ve gayrimenkul fiyatlarının yükselmesi, lüks malların talebini artırırken, Türkiye'nin “yeni süper zenginleri” için özel bir varlık yönetimi sektörünün de geliştiği ifade ediliyor. Bu sektördeki varlık hacminin yıl sonunda 123 milyar dolara ulaşması bekleniyor.