Halka Arz Nedir? Nasıl Girilir? Kazandırır Mı?

Halka Arz Nedir? Nasıl Girilir? Kazandırır Mı?
Bir şirketin hisse senetlerinin ya da menkul kıymetlerinin halka satışıyla ilgili olan halka arz nedir? Nasıl Girilir? Kazandırır Mı? detaylar haberimizde…

HALKA ARZ NEDİR? NASIL GİRİLİR? KAZANDIRIR MI?

Bir şirketin hisse senetlerinin ya da menkul kıymetlerinin yatırımcı kitleye satılması maksadıyla halka açılmasına halka arz denir. Özel şirketlerin özel şirket statüsünden çıkıp, halka açılmasıyla amaçlanan; şirketin büyümesinin finanse edilmesi ve sermaye artırılmasıdır. Halka arz ile şirketin değerinin artması hedeflenir.

NASIL GİRİLİR?

halka-arz2.png

Halka arz süreci beş aşamayla gerçekleşir. Önce “Hazırlık Aşaması” sonra da “Prospektüs Hazırlığı” yapılır.

Hazırlık Aşaması başlığında mali kayıtlar düzenlenir, finansal raporlar hazırlanır. Bu zaman diliminde bir yatırım bankası ya da aracı kurumla anlaşma sağlanması yüksek olasılıktır.

Prospektüs Hazırlığında da hisse senetlerinin içerikleri detaylıca hazırlanır. Bu hazırlıkta şirketin yönetim kadrosundan gelecek planlarına, finansal durumundan iş biçimlerine, modellerine kadar pek çok başlık işlenir, detaylandırılır.

Daha sonra sırasıyla “Regülasyon ve Onay”, “Fiyat Belirleme” ve “Halka arz ve satış” prensipleri hayata geçer.

Regülasyon ve Onay başlığında, yukarıda bahsi edilen prospektüs ve ilgili belgeler SPK’ya (Sermaye Piyasası Kurulu) sunulur. Kurumun onayında sonra halka arz süreci başlamış olur.

Fiyat Belirleme başlığında aracı kurumlar ve yatırımcılar halka arz fiyatı belirler.

Halka Arz ve Satış başlığında da senetler belirlenmiş olan fiyatlarla halka arz edilip borsada işlem görür.

KAZANDIRIR MI?

halka-arz3.png

Halka arz birbirinden farklı, opsiyonel kazançlar sağlayabilir, gerek yatırımcılar gerekse şirketler için mühim fırsatlar sunabilir ama halka arzdan nitelikli kazançlar elde etmek için piyasa koşullarından şirket performansına, yatırım stratejilerinden detaylı araştırmaya dek pek çok unsur titizlikle incelenmelidir. Yatırımcılar için ilk gün kazançlarından uzun vadeli kazançlara ve çeşitlendirme fırsatlarına dikkat edilmesi önemlidir. Halka arzın voltilite gibi özellikli olan başlığı iyi bilinmelidir. İlk günlerinde yüksek volatilitesi olan hisseler sonra yanıltabilir örneğin. Performans piyasa koşulları da bu anlamda kazanç için dikkat edilesi, iyi araştırılası başlıklardır.

Tüm bunlar avantaj mıdır dezavantaj mıdır? Bu durum herkes için farklılık gösterir. Sermaye artırımından likidite sağlanmasına, şirket tanınırlığından büyüme ve gelişme gibi durumlar hala arzın avantajları olarak bilinirken maliyetler düzenleyici yükümlülükler ve kontrol kaybı da dezavantajlar olarak kabul görür.