IBAN ile EFT, Havale ve FAST işlemlerinde yeni dönem başladı

IBAN ile EFT, Havale ve FAST işlemlerinde yeni dönem başladı
Bankalar arası para transferlerinde önemli bir yenilik gerçekleştirildi. IBAN kullanılarak yapılan EFT, havale ve FAST işlemleri artık sistem üzerinden yürütülecek.

Bankalar arası para transferlerinde önemli bir yenilik gerçekleştirildi. Merkez Bankası'nın duyurduğu FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Ödeme İste Katman Servisi ile birlikte, IBAN kullanılarak yapılan EFT, havale ve FAST işlemleri artık yeni bir sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Bu değişiklikle birlikte, bankalar mobil uygulamalarına yeni bir ödeme talep butonu ekledi.

TÜM BANKALARDA GEÇİŞLER TAMAMLANDI

ekonomik-buyume3-74.png

Yeni sistemle birlikte, mobil bankacılık uygulamaları kullanıcıları para gönderme butonunun yanında bir ödeme talep butonu da görecek. Bu sayede, IBAN bilgilerini paylaşan bir kişi, banka aracılığıyla sizden ödeme talep edebilecek. Alacaklı tarafından gönderilen ödeme talebi, alacaklı tarafından başlatılıyor ve bu talep ödeme yapacak kişiye bir bildirim mesajı olarak iletiliyor. Mesaj onaylandığında, ödeme süreci başlatılıyor.

IBAN NUMARANIZI BİLENLER PARA İSTEYEBİLİR

ekonomik-buyume3-76.png

Yeni uygulama, kira ödemeleri ve kişisel ödemelerde değişiklikler getirecek. Örneğin, kira ödemelerinde ev sahipleri doğrudan ödeme talebi gönderebilirken, öğrenciler ebeveynlerinden para talep edebilecek. IBAN bilgilerinizi verdiğiniz kişiler, mobil bankacılık uygulamanız üzerinden size ödeme talebi gönderebilecek. Gelen talebi onayladığınızda, belirtilen miktar hesabınızdan alacaklıya transfer ediliyor.

YENİ SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası'nın işbirliğiyle geliştirilen "Ödeme İste" uygulaması, para transferlerini hızlandırmak amacıyla tasarlandı. Yeni sistemde, alıcı kişi gerekli bilgileri girerek göndericiden para talep edebiliyor. Gönderici talep mesajını onayladığında, ödenecek miktar anında alıcının hesabına aktarılıyor. Bu yöntem, alacaklı tarafından başlatılan ödemeleri mümkün kılarak, önceki tek taraflı işlemlere alternatif sunuyor.