İmamoğlu operasyonundan sonra 3 gündeki çöküşün bilançosu
Cumhurbaşkanı adaylığı ön seçimi öncesinde diplomasının iptaline yönelik karar açıklanan İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında başlatılan 2 soruşturma kapsamında 19 Mart'ta yapılan şafak operasyonu ile gözaltına alındı.
MASAK raporu üzerinden algı mı yaratılıyor? İBB suç duyurusunda bulundu
Sabah saatlerinde uygulanan gözaltı kararı piyasaların açılması ile borsa, döviz ve kıymetli madenlerde sert hareketlere neden oldu.
İmamoğlu’nun gözaltına alınması dünya basınında: Binlerce Türk protestocu yasağa meydan okudu
MEHMET ŞİMŞEK 'GEREKEN YAPILIYOR' DEDİ AMA...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalardaki sert hareketlilik üzerine 19 Mart saat 11.40'da sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.
Bakan Şimşek, "Piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken her şey yapılıyor. Uygulamakta olduğumuz ekonomi programı kararlılıkla devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken her şey yapılıyor.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) March 19, 2025
Uygulamakta olduğumuz ekonomi programı kararlılıkla devam ediyor.
Piyasalarda Ekrem İmamoğlu etkisi: Altın, dolar, euro'da son durum
Kurda yüzde 10’ı aşan artış gün içinde geri çekilirken dolar çarşamba günü 38 liranın altına indi. Piyasalara Merkez Bankası müdahaleleri ile perşembe ve cuma günleri 39 lira seviyesini zorlayan dolar haftayı 37,73 liradan kapadı.
Borsa'da kayıp büyüdü yine devre kesildi
Dolar satışı ile baskılanan dolarda ‘İmamoğlu’ artışı yüzde 3,2 civarında tutuldu. İngiliz Financial Times gazetesi, Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına ilişkin yayımladığı analiz haberinde, yaşananların Türk ekonomisinde olumsuz yansımalarının olacağını değerlendirmesi yaptı.
Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Vadeli döviz satacak
Analizde "Çarşamba günü Türk Lirasının dolar karşısındaki düşüşü, yatırımcıların Cumhurbaşkanı'nın yapısal reformlara olan bağlılığına güvenilemeyeceğinden korktuğunun bir işareti.
*Pek çok kişi Cumhurbaşkanı'nın ekonomiden ziyade kendi siyasi geleceğiyle ilgilendiğinden endişe ediyor" denildi.
Dolar 41'i görmüştü: Bakan Şimşek'ten ilk açıklama geldi
İMAMOĞLU OPERASYONUNDAN SONRA 3 GÜNDEKİ ÇÖKÜŞÜN ÖZETİ
Merkez Bankası'nın kurdaki artışı sınırlayan ilk hamlesi kamu bankaları üzerinden 8 milyar dolarlık satış olurken aynı yöntemle ikinci günde 11 milyar dolarlık rezerv daha eritildi.
TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemleri yapmaya başlayan Merkez, müdahalelerini sürdürdü. Son olarak dün yapılan 885 milyon dolarlık satışla birlikte, son üç gün içinde toplam 1 milyar 122 milyon dolarlık işlem daha gerçekleştirilmiş oldu.
Saraçhane’de İmamoğlu nöbeti: Yüz binler akın etti
Eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, X hesabından üç günde Merkez’in satışlarına yönelik tahmini bir rakam paylaştı. Prof. Dr. Kara’ya göre; son üç günde yaklaşık 23 milyar dolar satıldı.
Ekonomist Güzem Yılmaz Ertem ise yüzde 50 faizle biriktirilen rezervlerdeki kaybın 25 milyar dolar olduğunu yazdı.
Bu gözaltıların ekonomik bilançosunu merak edenler için 3 günde neler oldu?
— Güzem Yılmaz Ertem (@guzemyilmaz) March 21, 2025
❗️Borsadaki şirketlerin değeri 2 trilyon TL eridi!
❗️Türkiye hazinesisinin borçlanma maliyeti %12 arttı!
❗️Türkiye risk primi 150 puan arttı!
❗️%50 gibi yüksek faizle zar zor biriktirdiğimiz rezervlerimiz…
MERKEZ'DEN BİR MÜDAHALE DE FAİZLERE
TCMB Para Politikası Kurulu perşembe günü takvim dışı toplandı. Gecelik vadede borçlanma faiz oranını 200 baz puan artışla yüzde 46’ya çekti.
Merkez’den yapılan açıklamada, “Finansal piyasalardaki gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskler değerlendirilerek sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler alınmıştır” ifadesine yer verildi.
Ekrem İmamoğlu'nun emniyetteki ikinci ifadesi başladı
Merkez Bankası perşembe günü ayrıca döviz kurlarında yaşanabilecek oynaklıkların engellenmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanacağını duyurdu. Bu kapsamda üç günde 1.1 milyar dolarlık TL uzlaşmalı vadeli döviz satıldı.
TCMB cuma günü ise likidite senetleri ihraç edileceğini duyurdu. Merkez, döviz alımları nedeniyle piyasada oluşan fazla TL likiditesinin çekilmesi amacıyla 91 güne kadar likidite senedi ihracına başladı.
İstanbul Barosu yönetimi görevden alındı
BORSA 2 AYRI GÜNDE 2 KERE DEVRE KESTİ
19 Mart’ta BIST 100 endeksi gözaltı haberlerinin gölgesinde açıldı. Salı günü 10.802’den kapanan endeks, günü yüzde 8,79 kayıpla 9.853,01 puanda tamamladı.
20 Mart perşembe günü borsadaki düşüş sınırlı kaldı. BIST 100 Endeksi günü 0,47 değer kaybıyla 9.814,41 puanda kapattı.
Borsa’daki ciddi düşüş haftanın son günü olan 21 Mart’ta da devam etti. Gün içinde 9 bin puanın altını test eden BIST 100 Endeksi yüzde 7,81 düşüşle haftayı 9.044,64 puanda tamamladı.
Özgür Özel'den Devlet Bahçeli'ye yanıt: Milletin sesini duy, darbeye karşı duy
Bu süreçte borsada 19 ve 21 Mart’ta iki kez devre kesici uygulandı. Bankacılık endeksinde haftalık düşüş ise yüzde 26'yı aşarak son yılların en büyük kayıplarından biri olarak kayda geçti. Ekonomist Güzem Yılmaz Ertem’in paylaşımına göre; borsada yaşanan üç günlük kayıp 2 trilyon lira.
GERİ ALIMLARLA YÜK ŞİRKETLERE BİNDİ
Türkiye Varlık Fonu destekli kamu aracı kurumları başta olmak üzere BIST 100'de geri alımlara geçildi. Sermaye Piyasası Kurulu’nun gevşettiği hisse geri alım programlarını açıklamaya başladı.
Dün saat 17’ye kadar 5.5 milyar liranın üzerinde geri alım programı açıklanırken önceki gün ve dün şirketler 115 milyon liranın üzerinde geri alım yaptı.
DİSK'li işçiler Saraçhane'de: Gün gelir zorbalar kalmaz gider
Sermaye Piyasası Kurulu önceki akşam yayınladığı kararla, piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesine yönelik olarak ikinci bir duyuruya kadar, payları borsada işlem gören ortaklıklar ile bağlı ortaklıklarının, yapılacak ilk genel kurulda ortakların bilgisine sunulmak üzere, genel kurul kararı olmaksızın yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabileceklerini duyurdu.
En yüksek alım son 5 aydır geri alım yapmayan Türk Hava Yolları’ndan gelirken, Halkbank da 42.4 milyon liralık alım gerçekleştirdi.
Özgür Özel duyurdu: CHP'den olağanüstü kurultay kararı
TÜRKİYE’NİN RİSK PRİMİ BİR YILIN ZİRVESİNDE
Yaşanan gelişmeler sonucu Türkiye’nin risk priminde artış meydana geldi. Türkiye’nin beş yıllık CDS oranı 18 Mart’ta 255 seviyesindeydi. Cuma günü ise 328 puana yükseldi.
Bu tablo, Türkiye’nin risk priminin Mart 2024’teki yerel seçimlerden bu yana en yüksek seviyeye çıktığı anlamına geliyor.
Kaynak:Haber Merkezi