Doların kaderi bu tarihte belli oluyor! İngiliz Bankası kritik Türkiye tahminini açıkladı

Doların kaderi bu tarihte belli oluyor! İngiliz Bankası kritik Türkiye tahminini açıkladı
İngiliz merkezli yatırım bankası, bir rapor yayınlayarak Türkiye’ye ilişkin enflasyon, büyüme ve dolar kuru tahmininde bulundu. Doların yükseleceği tarihi açıklayan banka, Türk ekonomisiyle ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

İngiliz yatırım bankası HSBC, Tür ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunduğu bir rapor yayınladı ve Türkiye’de enflasyon, büyüme ve dolar kuru üzerine tahminlerde bulundu. Söz konusu raporda, daha sıkı para ve maliye politikasının enflasyonda hızlı bir düşüş sağlayacağı ve dış açıkta hızlı bir iyileşmeye yol açacağı ifade edilirken "Ancak politika yapıcıların ekonomiyi yumuşatmak için daha kademeli bir makro ayarlamayı tercih ettiğini düşünmeye devam ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. HSBC, Türkiye’nin 2025 yılına ilişkin büyüme tahmininde değiştirmedi, yüzde 3,6'da tuttu.

Haziran ayı enflasyonunun temel aylık fiyat artış hızındaki yavaşlama sebebiyle beklenenden düşük gerçekleştiğinin belirtildiği raporda, daha önce yüzde 48 ve yüzde 29 olan 2024 sonu ve 2025 sonu TÜFE beklentileri, 2024 sonu için yüzde 44,6 ve 2025 sonu için ise yüzde 27,7 olarak değiştirildi.

rapor.png

"SENARYOMUZ YIL BOYUNCA DEĞİŞTİRİLMEMESİ YÖNÜNDE"

Ünlü bankanın Türkiye raporunda, "Para politikasına ilişkin baz senaryomuz yıl boyunca faiz oranlarının değiştirilmemesi yönündedir. “ ifadeleri kendine yer bulurken reel politika faizinin kasım ayından itibaren pozitif olacağı tahmin edildi.

Raporda, 4’üncü çeyrekte başlayacak faiz indirimlerinin bir miktar erken olabileceği düşüncesinde oldukları belirtilirken “Yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma, enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin temel kaynakları olmaya devam etmektedir" ifadeleri kaydedildi.

dolar4.png

ALTIN İTHALATINA İŞARET EDİLDİ

Hükümetin aldığı altın ithalatını sınırlama kararının etkisini gösterdiği ve altın ithalatının, yılın ilk beş ayında yıllık bazda yüzde 54 oranında düştüğünü anımsatan HSBC, "Çekirdek ithalat şu ana kadar daha dirençli seyretti. Yine de, yakın zamanda 2024-2025 cari açık tahminlerimizde küçük bir aşağı yönlü revizyon yaptık" açıklamasında bulundu.

rapor2.png

ÇARPICI DOLAR TAHMİNİ

Dolar kuruna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan ünlü banka, "TL konusunda yapıcıyız. Para birimi için düşük enflasyon reel faizler kanalıyla destekleyici olmaktadır. “ ifadelerine yer verdi.

Şimdiye dek yükselen nominal faiz oranları, reel faizleri artırma ve dolarizasyon sürecini destekleme konusunda ağır bir iş yapmak zorunda olduğunu kaydeden HSBC, bu dönemin ardından, reel faizlerin pozitif dinamiğinin enflasyondaki düşüşten kaynaklanabileceğini ifade etti.

Doların yıl sonunda 36 TL’yi görebileceği belirtilen raporda, “Reel faizlerin 2024 yılı sonuna kadar önemli ölçüde pozitif hale gelebileceğine ve TL'nin cazibesini daha da artıracağına inanıyoruz.” denildi.

dolar2.png