İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentileri güçleniyor

İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentileri güçleniyor
İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) politika faizini sabit tutma kararı sonrası, yıl sonuna kadar 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor.

Deutsche Bank İngiltere Başekonomisti Sanjay Raja, BoE'nin yıl sonunda faiz oranını %4,75'e düşüreceğini öngörürken, 2025 boyunca da dört çeyrek puanlık indirimler beklediklerini belirtti. Raja, 2026'da ise üç kez daha faiz indirimine gidileceğini öngörüyor ve böylece politika faizinin %3 seviyesine çekileceğini ifade etti.

Fitch Ratings Ekonomi Birimi Direktörü Jessica Hinds, BoE’nin kararının sürpriz olmadığını vurguladı. Hinds, özellikle kasım ayında gevşeme adımlarının atılacağını düşündüklerini belirtti ancak, bankanın açıklamasının temkinli tonu, daha büyük bir indirim yapılma olasılığının düşük olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, BoE Para Politikası Kurulu, hükümet tahvili stokunun gelecek 12 ay içinde 100 milyar sterlin azaltılmasını da kararlaştırdı. Varlık yönetim şirketi abrdn Başekonomist Yardımcısı Luke Bartholomew, BoE’nin temkinli yaklaşımının, ABD Merkez Bankası'nın daha agresif indirim kararlarıyla çeliştiğine dikkat çekti. Bartholomew, İngiltere'deki enflasyon baskılarının yüksek seyrini sürdürdüğünü ve bu durumun sterlinin desteklenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

BoE’nin bir sonraki para politikası toplantısı ise 7 Kasım’da gerçekleştirilecek. Ekonomik gelişmelerin dikkatle izlenmesi bekleniyor.