İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'dan dolar ve enflasyon tahmini

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'dan dolar ve enflasyon tahmini
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, katıldığı bir etkinliğin ardından yaptığı söyleşide, ekonomiye ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, katıldığı bir etkinlik sonrasında gazetecilerle bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide, ekonomiye ilişkin dikkat çeken uyarılar yapan Aran’ın sözlerini Ekonomim gazetesinden Vahap Munyar aktardı.

Hakan Aran, kendisine yöneltilen, seçim sonrasında doların 42 TL’nin üzerine çıkma ihtimalinin olup olmadığına yönelik soru üzerine, “Bana kalırsa dolar kurunun 42 liranın üzerine çıkma ihtimalinden daha büyük risk, 39 liranın altında kalma ihtimalidir.” ifadelerini kullandı ve dolar tahminini açıkladı.

Aran, doların, yılı 39-42 bandında tamamlayacağını ön gördüğünü ifade etti.

“Merkez Bankası, brüt rezervini 200 milyar dolara çıkarana kadar alım yapmak zorunda olacak. Piyasada kuru baskılayan değil, tersine kurun düşmemesi için rezerv artıran bir Merkez Bankası göreceğiz.” açıklamasında bulunan Aran, bu dönemde hala bu patikada gidildiğini ve bir sapma olmadığını düşündüğünü aktardı.

dolar.png

“BEKLEMEDİĞİMİZ ARTIŞTI”

Aran, Merkez Bankası’nın mart ayında politika faizini yüzde 50’ye çıkarmasının kendisi sürpriz olduğunu ifade ederek “Çünkü, bana göre 45, hedeflere ulaşmak açısından yeterliydi. Ancak, tam 31 Mart öncesi piyasada ciddi spekülatif bir döviz atağı oluştu. Herkes “seçimden sonra kur 50 lira olacak” inancına kapıldı.” ifadelerini kaydetti.

Merkez Bankası’nın yaptığı 5 puanlık artışın beklemedikleri bir artış olduğunu belirtti ve bu artışın ekonomiye etkilerinin ilk olarak temmuzda görüldüğünü ifade etti.

“Temmuz ayında ekonomideki soğumanın başladığını görüyoruz. 1-15 Temmuz arasındaki veriler bu trendi gösteriyor. Kredi kartı harcamalarının bir ay önceki aya göre düştüğünü görüyoruz.” açıklamasında bulunan Aran, kredi kartı kullanımının ocak ayının bile altına indiğine dikkat çekti.

Aran, yaptığı söyleşide, “Kemer sıkmayı Haziran’a kadar hissetmemiştik. Kemerler şu anda sıkılıyor.” dedi ve Temmuz, Ağustos, Eylül ayı enflasyon rakamlarının muhtemelen bu durumu teyit edeceğini söyledi.

aran.png

ENFLASYON TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Enflasyona ilişkin beklentisini açıklayan Aran, “Ben bu yılı yüzde 38-42 bandında bir enflasyonla tamamlayacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kaydederek 2025’te enflasyonun yüzde 42 olduğu ama Merkez Bankası’nın hedefinin yüzde 14- 21 bandında yer aldığı bir yılın başlayacağını ifade etti.