Kabine Toplantısı Öncesi Emekli Maaşında Net Rakam Ortaya Çıktı

Kabine Toplantısı Öncesi Emekli Maaşında Net Rakam Ortaya Çıktı
3 Temmuz’da emekli maaşlarına yapılan zamların açıklanmasının ardından milyonlarca emekli, bir kez daha yoksulluğa mahkum edildi. Emekliler için yeni formüller masaya yatırılırken gözler, yapılacak olan kabine toplantısına çevrildi.

3 Temmuz günü emekli maaşlarına yapılan zamların ardından, milyonlarca emekli yeniden asgari bir yaşama ve yoksulluğa mahkum edildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ayı maaşlarında zam oranı yüzde 24,73 olarak belirlenirken, en düşük emekli maaşı 10 bin TL’de sabit kaldı.

Bu durum, kök maaşları 8 bin 20 TL'nin altında kalan 1,8 milyon emekliyi olumsuz yönde etkiledi. 1,8 milyon emeklinin maaşları 10 bin TL’yi geçemezken onlar için zam oranı kök maaşla sınırlı kaldı. Vatandaşlar, en düşük emekli aylığına yapılacak ek zamla birlikte yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşının artırılması bekleniyor.

GÖZLER KABİNE TOPLANTISINDA

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, geçtiğimiz haftalarda emekliye zam düzenlemesine ilişkin kendisine yöneltilen soruya, “Henüz çalışma tamamlanmadı, etki analizini ilişkin raporlar çıkmadı bu yüzden toplanamadık. Hafta başı netleşebilir, açıklarız” ifadelerini kaydetmişti.

Türkiye Gazetesi'nin aktardığına göre, söz konusu çalışmanın bu hafta yapılması planlanan kabine toplantısında görüşülmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ek zammı, kabine toplantısı sonrasında açıklaması değerlendiriliyor. Toplantının ardından düzenleme TBMM'ye sunulacak.

emekli.png

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM YAPILACAK MI?

Gerçekleştirilen toplantılarda, kök aylığın artırılmasının emeklilerin lehine olduğu fakat bu formülün en düşük primi ödeyenlerle, yüksek prim ödeyenlerin maaşları arasında makasın daralması anlamına geldiğine dikkat çekilirken bu durumun, emekliler arasında adaletsizliğe yol açabileceği vurgulandı.

Ancak bu zam, yaklaşık 1,7 milyon emeklinin maaşını 10 bin liralık tabanın üzerine çıkarmayacağı için seyyanen zam önerisi masaya yatırılıyor. Ancak bu formüle, hazineye ek yük getireceği için sıcak bakılmadığı ifade ediliyor.

EMEKLİ MAAŞI İÇİN EN GÜÇLÜ RAKAM

Sabah Gazetesi ise en düşük emekli maaşı için en güçlü formülün 6 aylık enflasyon rakamları ışığında yapılacak olan artış olduğunu belirtti. Kabaca yüzde 24,73'lük zam hesabına göre en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

En düşük emekli maaşına zammın ne kadar olacağı hakkında çeşitli formüller masaya yatırılıyor. İşte en düşük emekli maaşında masadaki 3 rakam...

SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı masadaki ilk seçenek 12 bin TL formülü olarak dikkat çekiyor.

6 aylık enflasyon rakamlarıyla hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 12.500 TL'ye yükseltilmesi en olası seçeneklerden biri olarak görülüyor.

Taslak metinde bulunması beklenen bir diğer rakamın ise 13 bin TL olduğu ifade edilirken bu hesaba göre bütçeye aylık maliyetin 8 milyar TL'yi aşması bekleniyor.