Kredi kartıyla ödeme yapan herkes dikkat: Yıllardır sizden haksız ücret alınmış olabilir
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED), kredi kartı ile ödeme yapan tüketicilerden “komisyon” adı altında ek ücret talep eden işletmelere karşı vatandaşları uyardı. TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu ve kesilen tutarların iadesinin mümkün olduğunu belirtti.
“BU UYGULAMA HEM KANUNA HEM AHLAKA AYKIRI”
Bazı işletmelerin kredi kartı ile ödeme yapan müşterilere ekstra ücret yansıttığını ifade eden Güllü, bunun 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile Vergi Usul Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi. “İşletmelerin, kart kullanımından kaynaklanan maliyetleri fiyatlara yansıtması haksız kazançtır ve ticari ahlaka aykırıdır” dedi.
KANUN AÇIK: KOMİSYON ALINAMAZ
Güllü, 5464 sayılı Kanun’un 17. maddesine dikkat çekerek, “Üye iş yerleri, kredi kartı ile yapılan ödemelerde müşteriden komisyon veya benzeri bir ücret talep edemez” dedi. Bu yasağa aykırı davranan işletmelerin banka sözleşmelerinin feshedilebileceğini ve bir yıl boyunca yeni sözleşme yapmalarının engellenebileceğini vurguladı.
KOMİSYON KESİNTİLERİ GERİ ALINABİLİR
TÜKONFED’e göre, kredi kartı ödemelerinde alınan bu tür ek ücretlerin tüketicilere iadesi mümkün. Güllü, vatandaşların ödeme fişi ve belgelerle birlikte e-Devlet üzerinden veya doğrudan Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, alınan komisyonun ticari faiziyle birlikte geri alınabileceğini belirtti. Ayrıca, BDDK, Ticaret Bakanlığı ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na da şikâyette bulunulabileceği bildirildi.
İŞLETMELERE 863 BİN TL'YE KADAR CEZA
Güllü, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 77. maddesi kapsamında, kural ihlali yapan işletmelere 863 bin 500 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabileceğini söyledi.
BANKALARA DA ÇAĞRI: KOMİSYON ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ
Sadece işletmelerin değil, bankaların da sorumlu olduğunu belirten Güllü, “Bankaların iş yerlerinden aldığı yüksek komisyon oranları kayıt dışılığı teşvik ediyor. Komisyon oranları bazı yerlerde yüzde 4’e kadar çıkabiliyor. Bu yük, nihayetinde tüketiciye yansıyor. Kamu otoritesinin, bu oranları en fazla yüzde 1 seviyesine indirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Haber Merkezi