Kur korumalı mevduata yeni ayar! Resmi Gazete'de yayınlandı

Kur korumalı mevduata yeni ayar! Resmi Gazete'de yayınlandı
İktidarın kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış adımları sürerken KKM’ye stopaj ayarı geldi.

Kur korumalı mevduata yüzde 5 - 7.5 oranları arasında stopaj uygulanmasına karar verildi. KKM’ye uygulanan vergi avantajı kaldırılırken hesaplar için stopaj uygulanacağı bildirildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Yayınlanan kararda, kur korumalı vadeli mevduat hesapları ve döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından; 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli olanlarda % 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda % 5 stopaj uygulanacağı ifade edildi.

Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından ise; 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli olanlarda % 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda % 5 stopaj uygulanacak.

“SORUNLU BULUYORUM”

Ekonomist İric Cibre, KKM'deki bu adıma ilişkin "KKM'ye 6 aya kadar 7.5%,1 yıla kadar 5% stopaj geldi. Klasik mevduatta stopaj değişmedi ve 31/10'a kadar uzatıldı.” açıklamasında bulundu.

Verilen bu karardan, “Ekim'e kadar faiz indirimi yok, sıkılık devam etsin, zaten likidite faizi düşürüyor anlayışını” olduğunu ifade eden Cibre, “KKM'den hızlı çıkışı sorunlu buluyorum." ifadesini kaydetti.

kkm.png

ALTI AYIN EN SERT DÜŞÜŞÜ

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haftalık verileri, 19 Temmuz haftasında kur korumalı mevduatlar 60.9 milyar TL düşerek son 6 ayın en sert gerilemesinin kaydedildiğini gün yüzüne çıkardı.

Özellikle kur korumalı mevduatlarda, şirketlere yönelik vergi avantajlarının bitmesi, düşüş ivmesinin hızlanmasına neden oldu.

BDDK’nın açıkladığı verilerine göre, kur korumalı mevduatlar toplamı 19 Temmuz haftasında 1.88 trilyon TL'ye geriledi. Döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırının azaltılması ve firmaların KKM hesaplarındaki vergi istisnasının sona ermesiyle birlikte ağustos ayından itibaren bireysel KKM hesaplarında da stopaj uygulanmasıyla KKM'de düşüşün daha da hızlanması değerlendiriliyor.