Mahfi Eğilmez’den kritik uyarı: 'Ekonomi stagflasyona gidiyor'

Mahfi Eğilmez’den kritik uyarı: 'Ekonomi stagflasyona gidiyor'
Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, art arda gelen ekonomik veriler ışığında kritik bir uyarıda bulunurken ekonominin stagflasyona sürüklendiğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığına göre, haziran ayında işsizlik oranı 13 ayın zirvesine ulaşırken istihdam oranı da 7 ayın en düşük seviyesine ulaştı. İşsiz sayısı, haziran ayında, bir önceki aya kıyasla 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi olarak gerçekleşti.

İşsizlik oranı ise 0,7 oranında arttı ve yüzde 9,2 oldu. İstihdam oranı 0,6 puan azalarak yüzde 49,3 seviyesinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan haziran ayı sanayi üretimine ilişkin veri ise, nisanda başlayan daralmanın sürdüğünü işaret etmişti. Sanayi üretimi haziran ayında aylık bazda yüzde 2,1 oranında; yıllık bazda ise yüzde 4,7 oranında daraldı. Bu kapsamda, yıllık bazda sanayi üretiminde 16 ayın en büyük düşüş gerçekleşirken hem işsizlik hem de sanayi üretimindeki daralma ekonomistleri endişeye sürükledi.

mahfi23.png

“EKONOMİ STAGFLASYONA GİDİYOR”

İktisatçı Mahfi Eğilmez, söz konusu iki veriyi değerlendirerek ekonominin stagflasyona doğru ilerlediğini belirtti.

Eğilmez, sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği açıklamada, "Sanayi üretimi düşüyor, işsizlik yükseliyor. Ekonomi stagflasyona gidiyor." ifadesini kullandı.

mahfi2.png

STAGFLASYON NE DEMEK?

Stagflasyon, ekonomide aynı anda hem durgunluğun hem de enflasyonun yaşandığı durumları tanımlamak için kullanılan ekonomik bir terimdir.