Menkul Kıymet Nedir?

Menkul Kıymet Nedir?
Ekonomik ve finansal değerlerle ilgili menkul kıymet nedir? sorusunun yanıtına haberimizin detaylarında ulaşabilirsiniz…

MENKUL KIYMET NEDİR?

Menkul kıymet borsa veya organize piyasalarla ilişkili bir kavramdır. Ekonomik ve finansal olarak özellikli, belirli bir değere tekabül eder. Menkul kıymet bir bedel karşılığında ihraç edilir. Borsa veya piyasalarda işlem görür. Yatırım maksatlı alınıp satılabilen bir araçtır. Menkul kıymet sahipleri belirli haklara sahip olur. Bu haklar finansal bir değerin ta kendisidir demek yanlış olmaz. Menkul kıymetlere sahip olanlar yatırımcıları tarafından işlem yapma ve yatırımcıların tasarruflarıyla değerlendirilir. Bu da yatırımcıların tasarruflarını değerlendirme imkanının sağlanmış olduğu anlamına gelir.

menkul-kiymetler2.png

Menkul kıymetlerin pek çok türü bulunur. Bunlar: hisse senetleri, tahviller, sermaye piyasası araçları, hazine bonoları ve bono ile senetler olarak başlıklara ayrılır. Likidite, getiri, haklar ve risk adlı özelliklere sahiptir.

Menkul Kıymet Türleri ve Özellikleri alt başlıklarda şöyle değerlendirilir:

Hisse Senedi: Bir şirketin sermayesi ile ilgilidir. Şirketin kar ortaklarının pay almalarına hak tanır

Tahviller: Tahviller devlet ve şirketler tarafından çıkarılır. Bir zaman sonra geri ödenmek için faiz ödemesi yapan araçlardandır. Bir diğer ifadeyle borçlanma senetlerine tahvil denir.

Hazine Bonoları: Devletin ihraç ettiği borçlanma senetleridir. Devletin kısa vadedeki borçlanma ihtiyacını karşılar.

Bono ve Senetler: Devletler ya da şirketler tarafından ihraç edilir. Bir zaman sonra anapara ve faiz ödemesi taahhüdü bulunur. Bir tür finansal araçtır.