Merkez Bankası Kime Ait? Merkez Bankası Başkanı Kim?

Merkez Bankası Kime Ait? Merkez Bankası Başkanı Kim?
Merkez Bankası Kime Ait? ve Merkez Bankası Başkanı Kim? sorularını merak edenler için detaylar haberimizde…

MERKEZ BANKASI KİME AİT?

merkezbankasi2.png

Merkez Bankaları her ülkede var olan, hükümetlerden bağımsız büyük yapılardır. Her ülkenin kendi içinde yer alan merkez bankalarında genel itibarla benzer işleyişler yer alır. Ülkesine göre bazı merkez bankalarının yönetim biçimlerinde de o ülkenin yasalarına göre değişkenlik göstermesi olasıdır. Merkez Bankları o ülke için önemli bir yer teşkil eder. Her ülkenin kendine ait merkez bankası olur. Merkez bankaları o ülkenin hükümetleri tarafından yönetilir ve o devlete aittir. Bununla birlikte ülkelerin merkez bankalarının yönetim şekli farklılıklar gösterebilir.

Örneğin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) hisseleri Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi yerli ve yabancı bankalarla, özel ve tüzel kişilerce sahip olunabilir. En büyük pay sahibi de Hazine’dir. Yönetim hükümetten bağımsızdır ve para politikalarını bağımsız olarak ele alır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde de merkez bankası FED (Federal Reserve) olarak adlandırılır ve özel sektöre ait 12 bölgesel Federal Reserve Bank’tan oluşur. FED’in de yönetimi hükümetten bağımsızdır. FED de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gibi para politikalarını hükümetten bağımsız olarak belirler.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da Euro bölgesindeki ülkelerin merkez bankasıdır. Bu Merkez Bankası da yine aynı şekilde para politikalarını belirlerken hükümetlerden bağımsız hareket eder.

İngiltere Bankası (Bank of England) Birleşik Krallık Merkez Bankası’dır. 1946 yılında millileştirilmiştir ve tamamen İngiliz hükümetine aittir.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI KİM?

merkezbankasi3.png

Merkez Bankasının başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanır.

ABD’de de Merkez Bankası’nın yönetim kurulu üyeleri ABD Başkanı tarafından atanır.

Avrupa Birliği (ECB) Merkez Bankası üyeleri de Avrupa Birliği üye ülkelerinin Merkez Bankaları başkanlarından oluşur.

İngiltere Bankası (Bank of England) yönetimi de hükümet tarafından atanır ve yine bu banka da para politikalarını belirlerken bağımsız hareket eder.

Bazı popüler merkez bankalarının yapısı böyledir. Sahiplik ve yönetim şekilleri hakkında temel bilgiler bunlardır. Her ülkenin merkez bankası o ülkenin yasası, düzenlemesi doğrultusunda faaliyet gösterir.