Merkez Bankası’nın faiz indireceği tarih belli oldu! Ekonomistlerden açıklama

Merkez Bankası’nın faiz indireceği tarih belli oldu! Ekonomistlerden açıklama
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TBMM), 20 Ağustos günü gerçekleştireceği toplantıya ilişkin ekonomistler dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 20 Ağustos günü saat 14.00’de faiz kararı toplantısını düzenleyecek. Kritik kararın açıklanmasından önce Bloomberg HT'nin de politika faizi anketi paylaşıldı. Piyasa katılımcılarından 29 kurumun medyan beklentisi, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakacağını öngörürken piyasanın yıl sonunda politika faizi tahmini de yüzde 47,5 oldu.

Yıl sonuna dair faiz öngörülerinde en yüksek beklenti yüzde 50, en düşük beklenti ise yüzde 40 olarak iletildi.

İLK FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Anket katılımcıları ilk faiz indirimine ilişkin beklentilerini açıklarken anket sonucuna göre tahminini paylaşan 27 kurumdan ikisi Merkez Bankası’nın ilk faiz indirimini eylül ayında gerçekleştireceğini tahmin etti. 18 kurum ise 2024’ün son çeyreğinde yani ekim-kasım-aralık döneminde ilk faiz indiriminin olacağını değerlendirdi.

tcmb2.png

SON KARARI NEYDİ?

Merkez Bankası, en son yaptığı faiz kararı toplantısında faizleri yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metninde enflasyonun yönüne göre hareket edecekleri belirtilmişti.

YILIN 3. ENFLASYON RAPORU GERÇEKLEŞTİ

Merkez Bankası’nın karar organlarından olan enflasyon rakamları Türkiye’de artmaya devam ederken TCMB Başkanı Fatih Karahan, gerçekleştirdiği sunumda yıl sonu enflasyon tahminlerinde değişiklik yapmadı ve 2024 sonunda yüzde 38 seviyesini korudu. 2025 için yüzde 14, ve 2026 için ise yüzde 9 seviyesini sürdürdü.