Merkez Bankası'nın faiz kararına ekonomistlerden ilk değerlendirme

Merkez Bankası'nın faiz kararına ekonomistlerden ilk değerlendirme
Merkez Bankası, beklentilerin aksine aldığı faiz kararıyla piyasalarda sürpriz etkisi yarattı. Sabit kalması öngörülen politika faizi yüzde 46'ya yükseltilirken, ekonomistlerden ilk değerlendirmeler gelmeye başladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14:00'te gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yılın üçüncü faiz kararını açıkladı.

Buna göre banka, sürpriz bir kararla politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) 350 baz puan artırdı ve yüzde 46'ya çıkardı.

Uzmanlar ve piyasa katılımcıları Merkez'den faizi sabit tutmasını bekliyorlardı. Bir çok uzman, beklenti böyle olsa da faizin fiili olan yüzde 46 oranında açıklanması gerektiğini söylüyordu.

O isimlerden biri de eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez'di.

Eğilmez, Merkez Bankası'nın kararına ilişkin X hesabından şu değerlendirmeyi yaptı:

*TCMB, gecelik borçlanma faizini % 44,5'e, gecelik borç verme faizini % 49'a yükselterek faiz koridorunu genişletti. Benim tavsiye ettiğim gibi haftalık repo ihalesiyle borç verme faizini (politika faizini) de % 46'ya yükseltti. Doğru karar.

"19 MART OLMASAYDI..."

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise Merkez Bankası'nın kararında 19 Mart'ın etkisine dikkati çekti: Gürses sosyal medya hesabı X'ten şunları yazdı:

*19 Mart olmasaydı bugün muhtemelen Merkez Bankası faizi yüzde 40'a çekilmiş olacaktı.
19 Mart'ın kısa vadede faturası 45 milyar dolar döviz + 6 puanlık faiz artışı oldu.

İMAMOĞLU ETKİSİ

20 Mart’ta takvim dışına çıkarak ara toplantı yapan TCMB yönetimi, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ile başlayan süreçte oluşan piyasa dalgalanmalarına önlem olarak Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 46’ya yükseltilmesine karar vermiş, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5’te, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’de sabit tutmuştu.

İktisatçı Mustafa Sönmez ise karar sonrası X hesabından şu eleştiriyi getirdi:

*TCMB; gecelik faizi 3 puan artırdı %49 a çıkardı. politika faizi ise %46.
Dalgalanmalara karşı malum cümleler.
Bu politik ortamın sisini dağıtmaz, güven vermez. Faizlik iş olmaktan çıktı süreç.
Politik güven, adalet tesis edilmedikçe, istikrar gelmez.

"ZOR VE DOĞRU"

Türkiye ekonomisine ilişkin yorumları ile dikkat çeken Timothy Ash ise şu değerlendirmede bulundu:

*Zor bir karar ama döviz rezervlerinin kaybı göz önüne alındığında doğru karar. Bu önleyici sıkılaştırma ile TCMB daha agresif bir şekilde kesinti yapabilmeli çünkü enflasyon düşüşü daha keskin olmalı.

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, faiz artırımını doğru bulduğunu belirterek, “TCMB’den gelen (350bps) faiz artışı doğru yönde bir adım. Politika faizi 46, Koridor üst bant da 49 oldu” dedi.

"TCMB REZERV KAYBININ BÜYÜK BİR TEHDİT OLUŞTURDUĞUNU KABUL ETTİ"

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ekonomideki yavaşlamaya işaret ettiği yorumunda şunları söyledi:

*TCMB politika faizini 350 baz puan artırdı. Böylelikle yaşanan döviz rezervi kaybının büyük bir tehdit oluşturduğunu kabul etti. Ekonomiyi daha da soğutacak, büyümeyi yavaşlatacak, gerek bireylerin gerekse şirketlerin borç geri ödemelerini zorlaştıracak bir karara imza attı.

SABİT TUTMASI BEKLENİYORDU

Merkez'in faiz kararına ilişkin 2025 yılı Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde de faiz kararının sabit tutulacağı öngörüsü paylaşılmıştı.

Ekonomistler Merkez'in faizi arttırması gerektiğini söylüyordu. Fiili olarak faizin yüzde 46 bandında olduğunu söyleyen bir çok uzman, Merkez Bankası'nın da bu doğrultuda "gerçek faizi" açıklamasının doğru olacağı görüşündeydi.

Kaynak:Haber Merkezi