Milyonlarca sahte dolar piyasaya kripto vurgunuyla mı sürüldü?
Türkiye, döviz büroları ve bankaların dahi tespit edemediği sahte dolarlarla çalkalanıyor. Kaçak yollarla ülkeye sokulan milyonlarca sahte dolar, piyasada büyük paniğe yol açtı. Milyar doları aşan bir değerle piyasaya sürüldüğü tahmin edilen bu sahte paralara karşı güvenlik birimleri, büyük bir operasyon başlattı. Sahte dolarların perde arkasındaki suç örgütlerinin ve nasıl piyasaya sokulduğunun detayları ise gün yüzüne çıkıyor.
Sahte dolarlar nasıl piyasaya sürüldü?
Bankalar ve döviz büroları dolar alımını durdurdu
Sahtecilikte "ince iş": Milyonlarcası piyasada, ATM'ler tanıyamıyor
Piyasa sahte 50-100 dolarla kaynıyor: Para sayma makinesinden bile geçiyor
Sahte dolarların, Güneydoğu sınırından Türkiye’ye kaçak yollarla sokulduğu düşünülüyor. İlk başta döviz büroları ve bankalar, sahte paraları tespit edemedi. Bu, paraların neredeyse bire bir orijinaline benzeyen kalitede basılmasından kaynaklanıyordu. Bankalar ve döviz bürolarındaki para sayma makineleri, bu sahte paraları geçirebiliyordu. Ancak, uzmanlar tarafından elle yapılan incelemelerle fark edilebilen sahte paraların piyasaya sürülmesinin ardından büyük bir panik başladı.
Antalya'da kripto para alımında büyük skandal
Sahte dolarların kullanıldığı ilk büyük vakalardan biri Antalya'da yaşandı. Kripto para alımı yapılırken döviz bürosu makineleri, sahte dolarları tespit edemedi. Kripto para piyasasında işlem yapanlar, özellikle Tether (USDT) gibi kripto paralara ödeme yaparken sahte dolarları kullandılar. Döviz bürolarındaki makineler bu paraları geçirdi, fakat uzmanlar fark etti. Sahte dolarla yapılan işlem, Antalya’da yüzbinlerce dolarlık bir alım satım işlemiyle sonuçlandı.
Suç örgütleri arka planda: Kara para ağı
Sahte dolarların piyasaya sürülmesinin ardından güvenlik birimleri, olayın terör finansmanı ve kara para akışıyla bağlantılı olduğunu tespit etti. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlar sonucunda onlarca kişi gözaltına alındı. Çeşitli suç örgütlerinin bu sahte paraları piyasaya soktuğu ve aynı zamanda kaçak altın alımıyla kara para akışını sağladıkları iddia ediliyor.
Milyar doları aşıyor
Başlangıçta, piyasaya sürülen sahte dolarların toplam tutarının 600 milyon dolara kadar çıkabileceği tahmin ediliyordu. Ancak son bilgiler, bu tutarın milyar doları aşabileceğine işaret ediyor. Sahte dolarların piyasaya sürülmesiyle döviz bürolarında ve bankalarda fiziki dolar alım-satımları neredeyse tamamen durdu. Bu durum, finansal piyasaları derinden sarstı ve sektörde büyük bir belirsizlik yarattı.
Para sayma makineleri yetersiz kaldı: Yazılım güncellemeleri geldi
Habertürk’e konuşan yetkililer, para sayma makinelerinin sahte dolarları tespit edebilmesi için yazılım güncellemelerinin yapılacağını belirtti. Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Bürolar Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, döviz bürolarının 50 dolar ve önceki baskı 100 dolarların alım-satımını durdurduğunu açıkladı. Makinelere yapılacak yazılım güncellemelerinin ardından, vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına yeni tedbirler alındığı belirtildi.
Kapalıçarşı'dan uyarılar
Kapalıçarşı’da döviz büroları, para sayma makinelerinin sahte doları ayırt edemediği konusunda uyarılarda bulundu. Bazı döviz büroları, iş yerlerine astıkları afişlerle piyasadaki sahte paralara karşı uyarılarda bulunarak, müşterilerini mağduriyet yaşamamaları için bilgilendirdi. Afişlerde, “Piyasadaki sahtelerden dolayı görseldeki paralar alınmayacaktır” ifadesi yer aldı. Sahte dolarla ilgili ortaya çıkan bu büyük skandal, yalnızca Türkiye’nin değil, küresel finans piyasalarının da dikkatini çekiyor. Güvenlik birimleri, çetelerin arkasındaki suç örgütlerini ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Kaynak:habertürk-haber merkezi