OECD'den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD), “Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu"nda hem ekonomiye hem iş gücüne ilişkin çarpıcı veriler paylaşıldı.
Bayram bitti zam fırtınası başladı: Elektrik ve doğalgaza zam
OECD raporunda, Türkiye'nin uluslararası piyasalarda giderek iyileşen algıdan tam anlamıyla faydalanabilmesi için makroekonomik politikalarında "temkinli duruşunu" devam ettirmesi gerektiği vurgulandı.
Benzine bir indirim daha geliyor: İşte güncel fiyatlar
CNBC-e'nin incelediği rapora göre Türkiye, 2013-2023 döneminde yıllık ortalama yüzde 4,9 oranında büyümeyle dikkat çekici bir performans sergiledi.
Aynı süreçte yaşam standartları yaklaşık dört kat artarken, iş gücüne katılım oranı yüzde 50’lerden yüzde 60’a yükseldi, yoksulluk oranı ise yarıya indi.
Tarife restleşmesi: Çin'den ABD'ye misilleme hamleleri
ŞİMŞEK YÖNETİMİNE ATIF
Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi politikalarında normalleşme adımlarının atıldığı belirtilen raporda, para ve maliye politikalarında izlenen sıkılaştırıcı yaklaşımın finansal istikrarı güçlendirdiğini ve belirsizliği azalttığını ifade etti.
2023 seçimlerinde Erdoğan ekonomi yönetiminin başına eskiden de kabinesinde yer alan Mehmet Şimşeği getirmişti.
EKONOMİK BÜYÜME TAHMİNİ
Bununla birlikte, daha sıkı mali koşulların iç tüketimi baskılayacağı ve ekonomik aktivitede geçici bir yavaşlama yaşanacağını öngören OECD, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 3,1, 2026’da ise yüzde 3,9 oranında büyümesini bekliyor.
Enflasyonun ise bu yıl sonunda yüzde 31,4’e, 2026’da ise yüzde 17,3’e gerileyeceği tahmin ediliyor.
İşte Türkiye gerçeği! 70 yaşındaki vatandaş: İş arıyorum
KAMU HARCAMALARINDA KISITLAMA BEKLENTİSİ
Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire kıyasla hala düşük seviyelerde olduğu ifade edildi. OECD raporunda, bütçe açığının 2026 itibarıyla yüzde 2,6’ya gerilemesi tahmin edilirken, yatırımlar ve kamu harcamalarında kısıtlama ve ihracatta dış ortamın etkisiyle kademeli bir artış beklentisi paylaşıldı.
OECD, sürdürülebilir büyüme için yapısal reformlara da dikkat çekti. Mali disiplinin güçlendirilmesi, vergi tabanının genişletilmesi, harcamaların daha verimli hale getirilmesi ve kapsayıcı büyümenin desteklenmesi gerektiği raporda yer aldı.
ENAG Mart ayı enflasyonunu açıkladı
ERKEN ÇOCUKLUK VE BAKIM HİZMETLERİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI ÇAĞRISI
Raporda kadınların iş gücüne katılım oranının hala düşük olduğuna dikkat çekildi ve uygun fiyatlı erken çocukluk eğitimi ve bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması çağrısı yapıldı. Ayrıca, hizmet sektörlerinde verimliliğin artırılması gerektiği vurgusu yapıldı.
İklim politikalarına ilişkin de inceleme yapan OECD, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda daha kararlı adımlar atması beklentisini paylaştı.
Avrupa borsaları İspanya hariç negatif seyrediyor
Kömürden uzaklaşılması ve emisyonların etkin şekilde fiyatlandırılması gerektiğini belirtilen raporda yeşil dönüşümün hem çevresel hem de ekonomik kazanımlar sağlayacağına işaret edildi.
OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, İstanbul’da düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son yıllarda kaydettiği verimlilik artışına dikkati çekti: Daha iyisini yapmak için ciddi fırsatlar var.
Cormann, Türkiye’nin OECD içindeki hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu söyleyerek, “Bu ilerlemenin üzerine inşa edilmesi ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi büyük önem taşıyor.
*Türkiye ile kamu maliyesi, inovasyon, kadınların iş gücüne katılımı ve iklim politikaları gibi alanlarda iş birliğimizi sürdürmeye kararlıyız” açıklamasını yaptı.
Kaynak:Haber Merkezi