Özgür Demirtaş’tan kritik çağrı: Serbest bırakın

Özgür Demirtaş’tan kritik çağrı: Serbest bırakın
Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik gidişat hakkında açıklamalarda bulunurken dolara dikkat çekerek kritik bir uyarı yaptı.

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş’tan dolar ve faize ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türk ekonomisine dair yaptığı değerlendirmelerde, Türk lirasının aşırı değerli olduğunu ve dolar/TL kurunun uzun zamandır kontrol altında tutulduğunu ifade etti.

Demirtaş, ihracatçı ve turizmcilerin çok zor bir durumda olduğuna dikkat çekerek ülkenin genel olarak pahalı hale geldiğini ifade etti ve dolar/TL kurunun bu dönemde biraz serbest bırakılması gerektiğine işaret etti.

dolar.png

MEVCUT POLİTİKA SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Mevcut politikanın sürdürülebilir olmadığını belirten Demirtaş, yaptığı paylaşımın devamında Merkez Bankası'nın faiz indirimini sonbaharda yapacağına ilişkin tahminini açıkladı.
Demirtaş, gerçekleştirdiği açıklamada, “Türkiye Sonbaharda Faiz İNDİRMEK durumunda kalacak. TL aşırı derecede değerli. Ülke aşırı derecede pahalı. Dolar/TL nin stabil kalması sayesinde yabancılar Dolar bazında %50 kazandı. Uzun vadeye dönen yatırım çok az.” ifadelerini kaydetti.

“Nas Ekonomi Politikasının BEDELİNİ hepimizi kahreden yüksek faiz ile ödüyoruz. Bu faiz inmeli diye uman milyonlar var haklı olarak. Yani ideolojik olarak Ultra Düşük Faiz, Korkunç Yüksek Faiz doğurdu.” açıklamasında bulunan Demirtaş, yapısal reformlarla desteklenmeyen yüksek faizin, yalnızca yabancıya extra Carry Trade geliri olduğunu iletti.

Yüksek faiz belasını doğuran ideolojik ultra Düşük Faiz Politikasının ülkeyi yaktığını belirten Demirtaş, “Şimdi Sonbaharda Faiz inişleri sarsılan ekonomi için şart koşulacak. Dolar/TL bırakılmalı. Türkiye bu kadar pahalı kalmaya devam edemez. Ama en önemlisi Yapısal Reformlar yapılmadan yukarıda bahsedilen para politikası hep boş vites oluyor." dedi.