Piyasalar tepetaklak! Amerikan Merkez Bankası olağanüstü toplanıyor

Piyasalar tepetaklak! Amerikan Merkez Bankası olağanüstü toplanıyor
ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasalarda yaşanan “kara pazartesi” için acil toplantı kararı aldığı ileri sürüldü. Geçtiğimiz dönemlerde de, yaşanan kriz dönemlerinde olağanüstü toplantı kararları alan FED, faiz indirimine gitmişti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok altında kalmasının sonrasında etkili olan satış dalgası, haftanın ilk işlem gününde daha da şiddetlendi. Küresel etki, yurtiçi piyasalara da yansırken Borsa İstanbul sert kayıplarla açıldı. Gram altın ve dolar ise tarihi zirvelerini yineledi. Diğer yandan, Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası da (CDS) yükseldi ve 305 puana çıktı.

BORSA İSTANBUL'DA DEPREM

Borsa İstanbul 100 endeksi, haftanın ilk gününe yüzde 6,72 düşüşle 9769 puandan başladı. Açılışta, bankacılık endeksi yüzde 7,79 ve holding endeksi yüzde 5,97 değer kaybederken borsa, açılışın ardından devre keserek pay piyasasındaki bütün sırlardaki işlemleri geçici olarak durdurdu. Borsa, saat 10. 25’te sert düşüşün devam etmesinin ardından tekrar devre kesti.

ASYA PİYASALARI ÇAKILDI

Tayvan Taiex endeksi yüzde 8,4 düşerek 19,830 puan ile tarihin en kötü kapanışını yaparken Japonya’da Nikkei endeksi yüzde 12 düşüşle 31,458 puandan kapadı. Topix endeksi yüzde 12 düşüşle 2,227 puandan kapanırken Nasdaq 100 vadelileri yüzde 6,2; S&P 500 vadelileri ise yüzde 3,1 olarak gerçekleşti.

kriz.png

KRİPTO PARALAR DİBİ GÖRDÜ

ABD ekonomisine dair resesyon endişesi, kripto paralarda sert satışların yaşanmasına yol açtı. Küresel piyasalardaki riskten kaçınma krizinden etkilenen Bitcoin, 50 bin doların altına geriledi ve Coinmarketcap verilerine göre, son 24 saatte yüzde 18 oranına yakın değer kaybetti. Lider kripto para birimi bitcoin, yaklaşık 6 ayın dibini görürken ethereum ise, 2021 yılından beri en sert düşüşünü yaşadı.

ETH'deki kayıp yüzde 25'e çıkarken kripto paraların piyasa değeri küresel bazda, son 24 saatte yaklaşık yüzde 15,70 oranında değer kaybetti ve 1,81 trilyon dolara geriledi.

GRAM ALTINDA REKOR

Fiyatı ons altın ve doların değerine göre hesaplanan gram altın fiyatı, tüm bu bileşenlerin önlenemez yükselişi ile birlikte tarihin en yüksek seviyesine yükseldi. Geçtiğimiz gün, bütün zamanların en yüksek seviyesi olan 2657 TL’ye ulaşan gram altın, şimdilerde 0,59 kayıpla 2593 TL seviyesinde.

kriz3.png

DOLARDAN REKOR ÜSTÜNE REKOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), temmuz ayı enflasyonunu yüzde 3,23 olarak açıklamasının ardından dolar 33,3542 TL’ye, euro ise 36,5778 TL’ye yükseldi.

FED’DEN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Piyasalardaki kara pazartesinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (FED) acil toplantı kararı aldığı öne sürüldü. FED, önceki dönemlerde de olağanüstü toplantılar yapmış ve faiz indirimi kararın almıştı. ABD Merkez Bankası, koronavirüs salgınının ekonomiye olan olumsuz etkileri sebebiyle 2020 yılının mart ayında olağanüstü bir toplantı gerçekleştirmiş ve politika faizini yüzde 0 - 0,25 aralığına indirmişti.

2008 yılında, Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasının finans piyasalarını sarsmasıyla birlikte, FED, politika faizini 50 baz puan indirmişti. 1994, 1998, 2001 ve 2007 yıllarında da Fed olağanüstü faiz indirimleri yapmıştı.