Tekstilciler de ülkeyi terk ediyor

Tekstilciler de ülkeyi terk ediyor
Son yıllarda Türkiye’den diğer ülkelere çeşitli alanlardan pek çok profesyonel göç etmeye başladı. Bu göçlere şimdi yeni bir sektör daha eklendi. Bu kez Türkiye’yi terk edenler Tekstilciler oldu.

Avrupa’nın seçkin ülkelerine olan göçler sonrası pek çok alanda istihdam edilecek personel sayısı ciddi oranda eksildi.

Döviz kurlarının hızla artışı ya da daha doğru bir terminolojiyle TL’nin hızla değer kaybedişi pek çok sektörü derinden etkiledi. Etkilenen sektörlerden biri de tekstil sektörü oldu. Buna göre TL’nin değerinin düşmesi ve artan enflasyon sonrasında tekstilcilerin yeni adresi Mısır oldu.

Tekstil alanındaki ihracatçılar Türkiye’nin 4’te 1 seviyesindeki işçi ücretleri olan Mısır’a göç etmeye başladı. İşçi ücretlerinde büyük bir ekonomi elde edeceğini anlayan tekstilciler Türkiye’yi bir bir terk etmeye başladı. Mısır’da göç eden tekstilcilere Türkiye’den bazı başlıklarda çok daha elverişli imkanlar sununca bu göç kaçınılmaz hale geldi.

Sözcü Gazetesi’nden Erdoğan Süzer konuyla ilgili olarak, ÖZ İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay’ın sözlerine yer verdi. Ay, Türkiye’deki üretim koşullarından mustarip olan tekstilcilerin pek çoğunun Mısır’a gittiğini söyledi. Habere göre Mısır’a giden son 1 yılda 130 kadar tekstil firması, çalışmalarını bundan sonra Mısır’da sürdürecek. Bu firmaların toplamda 90 bin işçisinin ise doğal olarak işsiz kaldığı belirtildi. Ay sözlerine, işçi maaşlarında tasarruf olmayacağını, asgari ücrete ara zammın kaçınılmaz olduğunu ekledi.

AY’DAN VERGİ HAKKINDA ÇARPICI SÖYLEM

tektilci.webp

Ay, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğine değindi. Ay sözlerine, “Kazancımızla vergi arasındaki fark yüzde 115. Asgari ücret artarken vergi dilimleri artırılmadı, bizden daha çok vergi almak için makas daraltıldı. Eskiden son 2 ayda ikinci vergi dilimine girerdik, şimdi nisandan itibaren ikinci dilime, eylülden sonra da üçüncü dilime giriyoruz. E biz çok kazanmıyoruz ki” diyerek noktayı koydu.