TÜİK temmuz ayı enflasyonunu açıkladı - Son dakika

TÜİK temmuz ayı enflasyonunu açıkladı - Son dakika
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK, enflasyonu yıllık yüzde 61, 78 olarak açıkladı.

TÜİK, merakla beklenen enflasyon rakamlarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu, yıllık enflasyonu, yüzde 61, 78 olarak açıklarken aylık enflasyonu yüzde 3,23 şeklinde duyurdu.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, yurtiçi üretici fiyat endeksi , aylık bazda yüzde 1,98 oranında artış gösterdi. Yıllık yurtiçi üretici fiyat endeksi ise yüzde 41, 37 arttı.

Enflasyon verileri, hem kiracıları ham de ev sahiplerini yakından ilgilendirirken açıklanan verilerle birlikte kira artış oranları da belli oldu. Ekonomistler tarafından, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,51 olması bekleniyordu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 62,23'e ineceği tahmin edilmişti.

tuik2.png

HAZİRAN AYINDA DURUM NASILDI?

Haziran ayında ise enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 oranında artış göstermişti. Açıklanan bu verilere göre, memur ve emekli temmuz zammı için belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı da açığa çıkmıştı.

ENAG ENFLASYONU NASIL AÇIKLADI?

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu da (ENAG), bugün enflasyon verilerini açıkladı. ENAG’a göre, tüketici fiyatları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 5,91 oranında arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 100,88 oldu.

tuik.png

AĞUSTOS KİRA ZAMMI BELLİ OLDU

Temmuz ayına ilişkin enflasyonun açıklanmasıyla birlikte ağustos ayı kira zammı oranındaki üst sınır da belli oldu. Kira kontratı ağustos ayında yenilenecek kiracılar, yüzde 25 zam sınırının da kalmasıyla birlikte temmuz ayı enflasyon verisini baz alacak.

Bu kapsamda, kontrat süresi bu ay dolan ev ve iş yeri sahipleri, kiraları için yüzde 65,93 oranında zam yapılabilecek.