Türkiye'de yaşam memnuniyeti dipte: Halkın yarısı kendini yorgun hissediyor
Ipsos Türkiye'nin 2024 yılına dair hazırladığı “Alışverişçi Yıllığı” araştırması, ekonomik zorlukların bireylerin yaşam memnuniyetini ve tüketim alışkanlıklarını derinden etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, Türkiye’de yaşayan bireylerin sadece yüzde 33’ü “Bugünkü hayatımdan memnunum” dedi. Yüzde 50’si ise kendisini “yorgun” olarak tanımladı.
Araştırmada, Türkiye’nin 12 yıl öncesine göre mutluluk skorunda 40 puan kaybettiği, ülkede yaşayan her iki kişiden yalnızca birinin kendisini mutlu hissettiği belirtildi.
HARCAMALAR AZALDI, BORÇLAR ARTTI!
Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 68’i, 2024 yılında hane harcamalarını azaltmak zorunda kaldığını ifade etti. Buna karşın yalnızca yüzde 12’lik bir kesim tüm giderlerini karşılayabildiğini belirtti.
2024 yılında kredi kartı kullanımı artış gösterdi. Hane halklarının hızlı tüketim ürünü harcamalarının yüzde 46’sı kredi kartı ile yapıldı. Nefes'in aktardığına göre, ancak bireylerin yüzde 85’i kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini söyledi.
BİRÇOK KALEMDE KISITLAMA
Araştırmaya göre, hane halkları geçen yıla oranla 33 kez daha az alışveriş yaptı. Et ürünleri, kişisel bakım ve temizlik ürünleri gibi kalemlerde ise daha fazla kısıtlamaya gidildi. 2023 yılında yıllık 202 kez olan hızlı tüketim ürünü alışverişi, 2024’te 219’a yükselse de alınan ürün sayısı azaldı.
İndirim marketlerine yönelimin 2024’te yeniden arttığına işaret edilen araştırmada, tüketicilerin geleceğe dair beklentilerinde belirsizliğin hakim olduğu belirtildi. Ipsos, 2025’in ilk üç ayında gözlenen eğilimlerin 2024’teki trendleri devam ettirdiğini, tüketicilerin yalnızca günü kurtarmaya odaklandığını vurguladı.
Kaynak:Haber Merkezi