TÜSİAD uyardı: Kamu harcamaları kısılmalı
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, enflasyonu düşürmek için para politikasıyla uyumlu mali politika ve yapısal reform çağrısı yaptı, "Enflasyonu düşürmenin ilk aşamasında ilerleme sağladığımızı görüyoruz. Ancak şimdi daha zorlu bir süreç başlıyor" dedi.
TÜSİAD ve Koç Üniversitesi katkılarıyla kurulan Ekonomik Araştırmalar Forumu’muzun düzenlediği “2025 Yılında Türkiye Ekonomisi” başlıklı konferansta konuşan Turan, dezenflasyon sürecinin 2025’te de devam edeceğini, ancak hedeflenen seviyelere ulaşmak için bütüncül bir bakış açısıyla hareket ederek para politikasını daha uyumlu bir mali politika ve yapısal reformlarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
"Bunun için enflasyonla mücadele konusunda sağlanan toplumsal mutabakatı bozacak adımlardan kaçınılmalı" diyen Turan, "Para politikasının doğru işleyişinden ve Merkez Bankası bağımsızlığından ödün verilmemeli, gelirler ve maliye politikasını da içeren daha kapsamlı bir uzun vadeli program tasarlanmalı, enerji ve tarım-gıda gibi sektörlerde ihtiyaç olan reformlar yapılmalı" çağrısında bulundu.
3 BAŞLIKTA ADIM ATILMASI ÇAĞRISI
2024 yılında Merkez Bankası’nın başarılı politikasının devam ettiğini, maliye politikasında ise özellikle kamuda tasarruf ve kayıt dışı ile mücadelede daha güçlü adımlara ihtiyaç duyulduğunu belirten TÜSİAD Başkanı, "Ciddi bir kamu harcama reformu çerçevesinde 3 başlıkta hızlı ve sistematik adım atılmasına ihtiyaç var" dedi ve şu başlıkları sıraladı:
Osmangazi Köprüsü’nde "garantili soygunun" maliyeti 569 milyon dolar
1. Ekonominin etkin işleyişine katkısı olmayan kamu harcama kalemlerinde ciddi tasarrufa gidilmesi.
2. Ekonominin etkin işleyişine destek verecek olan eğitim, teknoloji, üretimin yeniden yapılandırılması gibi alanlarda kamu kaynaklarının artırılması.
3. Sosyal devlet sorumluluğunun doğrudan, açık ve şeffaf uygulanan bir sosyal politika ile yerine getirilmesi."
BİLANÇOLARDA BOZULMA VAR
Turan şirketlerin bilançolarında da bozulma olduğunu söyledi, "Her ne kadar öncü veriler yavaş bir toparlanmaya işaret etse de, sanayi üretimi geçtiğimiz dönemde baskı altında kaldı. Reel kesim bilançolarında bir miktar bozulma yaşadığımız bir süreçten de geçmekteyiz. Bir yandan faiz, kur, enflasyon meselelerine kafa yorarken, diğer yandan dijital dönüşüme yeterince güçlü şekilde entegre olamıyoruz." dedi.
Kaynak:Haber Merkezi