Ünlü gazete Türkiye’yi “Savunmasız bırakabilir” diyerek uyardı

Ünlü gazete Türkiye’yi “Savunmasız bırakabilir” diyerek uyardı
Dünyaca ünlü Financial Times gazetesi, Türk ekonomisine ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulundu.

İngiliz Financial Times gazetesi, Türk ekonomisinin gidişatına yönelik değerlendirmelerde bulunurken çarpıcı uyarılarda bulundu. Gazeteye konuşan yabancı fon yöneticileri ve bir Türk ekonomi yetkilisi, Türkiye'ye son zamanlarda yüksek faiz sebebiyle gelen sıcak paranın, ani bir küresel ya da yerel şok halinde hızla açılabileceğine ilişkin uyardı.

Gazetede yapılan analizde, "İşlemciler milyarlarca doları Türk lirasına yatırıyor" başlığıyla, fonların yüksek faizden yararlanabilmek için Türkiye’ye yöneldiği fakat bu durumun ani piyasa değişimlerine karşı ülkeyi savunmasız bırakabileceği ifade edildi.

12,5 MİLYAR DOLARLIK YABANCI GİRİŞİ

Düşük maliyetli bir borçlanmayla yüksek kazanç sağlayan paralara yatırım yapma stratejisi olan 'carry trade' akışına da yer verilen analizde, Türk lirasının yılbaşından beri ABD dolarına karşı yüzde 18 kazanç sağladığı belirtildi. 2023’ün ekim ayından bu yana Türkiye’ye toplamda 24 milyar dolarlık carry trade amaçlı fon akışı gerçekleşirken, TL tahvillere son bir yılda 12,5 milyar dolarlık yabancı girişi olduğu kaydedildi.

gazete.png

HIZLI PARA VE YATIRIMCI GÜVENİ

Haberde, Türkiye’ye girişlerin çok büyük bir kısmının "hızlı para" akışı olarak gerçekleştiğini ve bu sebeple, bir şok halinde hızlı çıkış olabileceği uyarısı yapılırken Abrdn yatırım şirketinden Kieran Curtis, konuya ilişkin, "Bu tür işlemlerde hızlı paranın payı artıyor, bu da tersine dönmeye daha yatkın hale getiriyor" ifadelerini kaydetti.

Bir Türk ekonomi yetkilisi de, benzer görüşleri ifade ederek dışsal şokların kararsız yatırımcıları Türkiye piyasalarından kaçırabileceğini belirtti.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ YABANCI YATIRIMLAR HENÜZ GERÇEKLEŞMEDİ

Hedge fon yöneticileri, Türkiye'ye olan ilginin yanı sıra, yerel tasarruf sahiplerinin TL’ye olan güvenini kaybetme riskini vurgularken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde yaşanan artışın, yabancı sıcak para çıkışına karşı koruma sağlayabileceği iletildi.

Yöneticiler tarafından, büyük ölçekli doğrudan yabancı yatırımların henüz gerçekleşmediği ifade edildi. FIM Partners’ın makro strateji şefi Charlie Robertson ise, Mehmet Şimşek’in yatırımcılara öngörülebilirlik sunabileceğini fakat bunun sonuçlarının ancak birkaç yıl içinde görülebileceğini söyledi.

mehmet-simsek.png