Uzman isimden kritik kredi kartı uyarısı

Uzman isimden kritik kredi kartı uyarısı
Kredi kartı faizlerinin artırılmasına rağmen kredi kartı kullanımında önemli bir artış gerçekleşti. Kredi kartı kullanımına ilişkin bir kısıtlama getirilmesi gündemdeyken uzman isimden kritik uyarı geldi.

Kredi kartı kullanımında ve kredi kartıyla gerçekleşen ödemelerde önemli bir artış yaşanırken uzman isimden kredi kartı kullanımına dair dikkat çeken uyarı geldi. Geçtiğimiz gün, kart kullanım verilerini açıklayan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartların kullanımının geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 98 artış gösterdiğini duyurmuştu.

Enflasyonla mücadele kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kredi kartlarında nakit avansın taksit sayılarını düşürmesi ve kredi kartı faiz oranlarını artırmasına rağmen yurttaşların kart kullanımda yaşanan bu artış dikkatleri çekti. BKM’nin açıkladığı verilere göre, kartla gerçekleşen ödemelerin tutarı 1,27 trilyon TL’ye çıktı.

kart4.png

KREDİ KARTLARINA SINIRLAMA GELİR Mİ?
Milliyet’in aktardığına göre, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, “Kredi kartı harcamalarında ciddi artış var. Bu büyüme Bankalararası Kart Merkezi ve Merkez Bankası tarafından sıkı bir takip içerisinde. Bayram haftası ve bayram sonrası dönemde tatil yapıldı. Tatil harcamaları da kredi kartı harcamalarına yansıdı.” ifadelerini kaydetti.
Kredi kartının amacına uygun kullanılması gerektiğine dikkat çeken Bayram, bununla ilgili alınmış bir önlem olmadığını ifade etti ve “Kredi kartlarına bir limit sınırlaması, taksit sınırlaması olur mu? Bununla ilgili bir çalışma yapılır mı? Bunları hep kamuoyunda konuştuk. 3 ayda 44 milyar TL civarında turizm harcaması gerçekleşti.” açıklamasında bulundu.
Bayram, burada bir canlılık olduğu sürece hizmet sektöründe katılığın devam edeceğini belirterek kredi kartı harcamalarının asıl nedeninin maaşlara yapılmayan zamlar ve tatil harcamaları olduğunu vurguladı.

bayram.png

‘BU FAİZLER ÇOK YÜKSEK’

Yaptığı açıklamada, yaz ayları boyunca kartlı harcamalarda artış beklediğini ileten Bayram, “Kartlı harcamalar üçüncü çeyreğin sonuna kadar devam edecektir. Eylül ayı gibi yavaşlama oluşabilir. Kasım ayında ben ciddi bir yavaşlama bekliyorum. Ticari kredi kartlarıyla yapılan ödemeler var. Çek, senet ile ödeme yapmak yerine kredi kartı ile ödeme söz konusu.” söyleminde bulundu.

Bayram, kredi faizlerinin çok yüksek olduğunun altını çizerek “Siz asgari borcu öderseniz yüzde 4,25 faiz alınırken, asgariden fazla olan ödenmeyen kısım için yüzde 4,55’lik aylık faiz söz konusu. İşletme bankadan kredi çekemiyorsa kredi kartı ile harcama yapıyor ve bu faiz oranlarıyla karşılaşıyor.” açıklamasını yaptı.

kart3.png

“Ben ticari kredi kartlarına bir miktar sınırlama gelmesiyle birlikte hane halkının kişisel harcamalarının kısıtlanması gerektiğini düşünüyorum. Kişinin geliri beyan edilerek bir kredi kartı limiti belirlenmeli ve bazı sektörler için kredi kartı taksit sınırlaması getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullanan Muhammet Bayram, asgari borcun ödenmesi halinde yüzde 4,25 faiz oranı olduğunu ve son ödeme tarihi geçtiğinde asgari ödemeden daha fazla olan tutar için yüzde 4,55’lik aylık faiz oranı olduğunu ifade etti.
Bayram, “Bu faizler çok yüksek.” değerlendirmesinde bulundu.