Viop Nedir? Viop Hesabı Nasıl Açılır? Viop 30 Nedir?

Viop Nedir? Viop Hesabı Nasıl Açılır? Viop 30 Nedir?
Açılımı, “Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası” olan VİOP’a dair; VİOP Nedir? VİOP Hesabı Nasıl Açılır? ve VİOP 30 Nedir? sorularının yanıtlarını merak edenler için detaylar haberimizde…

VİOP NEDİR?

Viop, yatırımcıları ilgilendiren bir terimdir. Açılımı: Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’dır. Yatımcılar için stratejiler ve risk yönetimi tekniklerini önceler. Piyasaların riskli yanlarından ötürü öncesinde detaylı bir araştırma yapılması önem teşkil eder. VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde faaliyettedir ve vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleriyle ilgili işlem yapma imkanını tanır. Yatırıcılar böylelikle risk yönetimi yapabilir ve spekülasyon fırsatı yakalayabilirler.

VİOP’un temel özellikleri arasında vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyon sözleşmeleri bulunur. Vadeli işlem sözleşmesi, belirli bir fiyattan alım ya da satım yapma taahhüdüdür. Opsiyon sözleşmesi de, belirli bir vadede belirli bir fiyattan alım satım yapılır ama zorunlu değildir.

VİOP bazı başlıklarda fayda sağlar. Bunlar: Risk yönetimi, spekülasyon, likidite ve kaldıraçtır.

VİOP’ta hisse senedi endeksleri, döviz çiftleri, emtia ve faiz işlem gören araçlardır ve VİOP 09.30 ile 18.15 saatleri arasında gerçekleştirilir ama bazı araçlar/ürünler için farklı işlem saatlerinde de işlem gerçekleştirilebilir.

VİOP’un riskleri de kaldıraç işlemlerinde, piyasa volatiletisinde ve likidite riskinde ortaya çıkar.

viop2.png

VİOP HESABI NASIL AÇILIR?

VİOP hesabı açmak için şu adımları atmak gerekir:

1 – Aracı Kurum Seçin: Borsa İstanbul tarafından yetkisi olan bir aracı kurumun seçilmesi ve hesap açılması gerekir

2 – Gerekli Belgeleri Hazırlayın: Bu belgeler, kimlik belgesi, ikametgah ya da 3 aya ait isme düzenlenmiş fatura ile gelir belgesidir.

3 – Aracı Kuruma Başvurun: Seçilen aracı kuruma başvuru yapılması gerekir. Bu kurum ya web sitesinden ya da fiziki şubelerden yapılabilir.

4 – Sözleşmeler İmzalanır: Başvuru adımları sırasıyla atıldıktan sonra aracı kurumun gönderdiği sözleşmeler imzalanır. Bu sözleşmeler, müşteri sözleşmesi, VİOP işlem sözleşmesi ve risk bildirim formudur.

5 – Hesabı Aktifleştirin: Açılan hesap belgeler ve sözleşmeler aracı kurum tarafından incelendikten sonra aktif hale getirilir.

6 – Hesaba Para Yatırma: İşlem yapabilmek için açılan hesaba para yatırılır.

7 – VİOP İşlemlerine Başlama: Hesapta tüm aksiyonlar (hesap açma, hesaba para yatırma vd.) alındıktan sonra VİOP işlemlerine başlanır.

viop3.png

VİOP 30 NEDİR?

Temel varlık, sözleşme büyüklüğü, vade tarihleri, kaldıraç, risk yönetimi gibi temel özellikleri olan VİOP 30 BIST 30 Endeksi’ne göre işlem gören bir vadeli işlem sözleşmesidir. Peki, BIST 30 Endeksi Nedir? BIST 30 Endeksi, Borsa İstanbul’da işlem görür ve yüksek piyasa değeri ile işlem hacmine sahiptir. Yatırımcılara, oluşabilecek fiyat hareketleri karşı koruma olanağı sağlamasının yanı sıra söz konusu hareketlerden kazanç elde ettirir.

VİOP 30’un işlem saati 09.30 ile 18.10 saatleri arasıdır. Bünyesinde koruma (Hedge), Spekülasyon, Çeşitlendirme ve Likidite avantajlarını barındır.

VİOP 30’a dair bir örnek işlemden de şöyle söz edebiliriz: Yatırımcının, örneğin; BIST 30 Endeksi’nin yükseleceğini düşündüğünü varsayalım. Buna göre de 2 bin seviyesinden bir VİOP 30 sözleşmesi almıştır. Endeks 2 bin 100 seviyesine yükseldiğinde yatırımcı işlemi kapatırsa doğal olarak kar elde etmiş olur.

Bu önemli kar aracı için yatırımcıların sözleşmeler hakkında detaylı bir araştırma yapması önemlidir.