Yumurta fiyatlarına zam!

Yumurta fiyatlarına zam!
En temel gıda ve ihtiyaç maddelerine gelen zamların ardı arkası kesilmezken bir zamda yumurta fiyatlarına geldi.

Türkiye'de üretim ve dağıtımdan kaynaklanan gıda fiyatlarında yaşanan artış krizinden yumurta fiyatları da etkilendi.

En temel protein kaynağı olan yumurtanın toptan fiyatına zam geldiği öğrenildiği. Et yiyemeyen yurttaşların ucuza ulaşabildiği protein kaynağı da bu sayede ulaşılması zor bir hale gelmeye başladı.

Arzın talebi karşılayamaması nedeniyle yumurta fiyatlarına zam yansıdığı söylenirken Türkiye'nin önemli üretim merkezleri olan Afyon ve Kayseri'deki toptancı fiyatlarına 35 kuruşluk zam geldiği duyuruldu.

Böylece, Afyon Başmakçı'da geçen hafta tanesi 2,75 TL olan duble yumurta fiyatı 3,10 TL'ye yükselirken kılavuz yumurtanın fiyatı 1,55 TL'den 1,90 TL'ye çıktı. Kayseri'de ise duble yumurta fiyatı 2,66 TL'den 3,01 TL'ye çıktı.

Ekonomim'in haberine göre, Kaytaş AŞ. Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yumurtadaki fiyat artışının arz talep dengesizliğinden kaynaklandığını söyledi. Üreticinin maliyetin altında fiyatla satış yaptığını ekleyen Salt, "Kar etmeyen üretici elindeki yumurtlama ömrünü tamamlamış tavukları (çıkma) kesime gönderdi. Bu da piyasada arz eksikliği yarattı. Bu 6 ayda anca kendine gelir. Şu anki arz talebi karşılayamıyor. Bu da fiyatlara yansıdı” diye konuştu.