Yurttaşımızın ucuza alamadığı enerjiyi Suriye'ye verme planı

Yurttaşımızın ucuza alamadığı enerjiyi Suriye'ye verme planı
Temmuz’da enerji enflasyonunda en yakın OECD ülkesine 5 kattan fazla fark atarak 1.olan ülkemiz, Suriye’de cihatçıların yönetimine geçen bölgelere enerji sağlamak için hazırlıklara başlamış. Kaynak: Enerji Bakanı Bayraktar.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kabine Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye’de yeni dönemde enerji odaklı bir savaşın başlamayacağı öngörüsünde bulundu. Türkiye’nin İdlib ve Afrin’e elektrik verdiğini hatırlattı.

“BİZ ZATEN AFRİN’E ELEKTRİK VERİYORUZ”

Bakan, “Biz zaten İdlib ve Afrin’e elektrik veriyoruz. Elektrik çok büyük bir ihtiyaç. Altyapı her şey, ne ararsan o yok. Dolayısıyla bu ihtiyaçların karşılanması için acaba enerjiyi bir araç haline dönüştürüp bunları nasıl yaparız ona bakmamız lazım. Muhaliflerin kontrol altına aldığı bölgelerden henüz bize bir talep gelmedi, ama bizim hazırlıklarımız var” dedi.

KATAR-TÜRKİYE-AVRUPA HATTI

Suriye’deki gelişmelerin enerji alanını nasıl etkileyeceğine dair değerlendirmelerde bulunan Bayraktar’a, “Katar'daki gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledilmesi projesinin Suriye’deki son durum üzerine canlanma ihtimali var mı?” diye de soruldu. Bayraktar, “Bütünlüğünü sağlamış, istikrarına kavuşmuş bir Suriye için niye olmasın. Olursa o hattın güvenli olması lazım. Dolayısıyla inşallah öyle olur, temennimiz o. Öyle olursa üretecek çok proje var” cevabını verdi.

NEDEN ÖNEMLİ?


Türkiye, Avrupa ülkelerine kıyasla yurttaşların enerjiyi en pahalıya aldığı ülke. Türkiye, temmuzda da enerji enflasyonunda en yakın OECD ülkesine 5 kattan fazla fark atarak 1’inci oldu.
Türkiye 0,275 PPT ile elektriğin en pahalı olduğu 4. ülke konumunda. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) temmuz ayı enflasyon verilerine göre, Türkiye 38 OECD ülkesi içinde enerji fiyatları enflasyonunda 1’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de temmuz ayında enerji fiyatları enflasyonu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84,3 arttı. Bu oran, OECD ortalaması için yüzde 2,3 olarak gerçekleşti. Haziran ayında enerji fiyatları enflasyonunda OECD ortalaması yüzde 3,3 olmuştu.

‘RAKİPLERİMİZLE’ FARKI AÇIYORUZ

Listede Türkiye’ye en yakın ülke olan Kolombiya ise temmuzda yıllık yüzde 16’lık enerji enflasyonu oranı ile 2’nci sırada yer aldı. Türkiye, enerji fiyatlarındaki artışta listedeki takip eden ülke olan Kolombiya’ya 5 kattan fazla fark atmış oldu. Kolombiya’yı, temmuzda yıllık yüzde 15 enerji fiyatı enflasyonu ile Şili 3’üncü olarak takip etti.

Kaynak:Haber merkezi