17 üründe cinsel güç artırıcı yasaklı ilaç bulundu
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim'de duyurduğu taklit ve tağşişe uğramış gıdalar listesi ile ilgili yeni bilgiler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.
Bu listede yer alan 17 farklı gıda ürününde, cinsel güç artırıcı ilaçlarda bulunan aktif maddelerin tespit edildiği belirlendi.
Bu ürünlerde tespit edilen ilaç etken maddesinin satışı yasak olan 'sildenafil' ve 'tadalafil' olduğu belirtildi.
İktidarsızlık ve cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde doktor kontrolünde reçeteyle alınabiliyor ve öncesinde ilaç raporu çıkarılması gerekiyor.
Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku güçlüğü, nefes darlığında artma, görmede bulanıklaşma, mide yanması, yüzde aşırı kızarıklık, burun akıntısı, burun kanaması ve ışığa karşı hassasiyet gibi rahatsızlıklara yol açan 'sildenafil', yüksek dozda alındığında inmelere ve hatta ölümlere bile yol açabiliyor.
Sabah'ta yer alan habere göre; listedeki bitkisel içerikli çikolata, ginsengli bonbon şeker, şokolat, bitki özleri içeren enerji içecekleri, 150 ve 250 ml hacmindeki bazı enerji içecekleri ile epimedyum ve ginsengli fındıklı cezeryede tehlikeli olarak görülen 'sildenafil' ve 'tadalafil' etken maddelerinin bulunduğu ifade edildi.
Küçükçekmece'deki bir işletmede, ilaç etken maddesinin 15 gramlık bir şase bal içerisinde tespit edildiği belirtilirken, bu maddenin ayrıca efervesan tablet, padişah macunu, mesir macunu, bitkisel karışımlı macun, ballı bitki macunu ve epimedyumlu bitkisel macun gibi ürünlerde de bulunduğu kaydedildi.
İnsan sağlığıyla oynayan gıda teröristlerini gözler önüne seren listede, bazı içecek ürünlerinde ismi açıklanmayan çeşitli ilaç etken maddelerinin kullanıldığı ortaya çıktı.
Aromalı, kahve ve vişne aromalı gazlı ve gazsız içeceklerin yanı sıra ginseng içeren, karışık vitaminli meyve aromalı, bitki karışımlı içeceklerde, siyah çay, bitki çayları, kahve, bitki karışımlı kahve ve karışık bitki tozlarında da bu maddelerin tespit edildiği belirlendi.
Bu ürünlerin çoğunun İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Bursa, Ankara ve Kocaeli gibi büyükşehirlerdeki firmalarda üretildiği belirtildi.
Uzmanlar, tüketicilerin içtikleri ya da yedikleri herhangi bir şey sonradan baş ağrısı oluşuyorsa, ürünün içinde bu tür ilaç etken maddelerinden olabileceği ve kesinlikle kullanmamaları yönünde uyarıda bulunuyor.