AB fonları yine iktidara yakın derneğe gitti!

AB fonları yine iktidara yakın derneğe gitti!
AB fonlarını iktidara yakın vakıf ve derneklere ulaştıran Ulusal Ajans’ın AKP’ye yakın bir kuruma daha hibe verdiği ortaya çıktı.

İktidara yakın kuruluş ve derneklere hibe verdiği ortaya çıkan Ulusal Ajans, “Spor Alanında Personel Hareketliliği” kapsamında sunulan projelerin değerlendirme sürecini tamamladı. Ajans, toplamda 20 kuruluşa hibe verirken Spor Alanında Personel Hareketliliği projeleri için verilen hibelerin azami tutarının 381 bin 515 avro olduğu açığa çıktı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in aktardığına göre, hibe dağıtılan 20 kuruluş içinde Halat Çekme Federasyonu da bulunurken Mersin merkezli federasyona, “Engelleri Birlikte Aşıyoruz” projesi için 15 bin 710 avro hibe verildiği öğrenilirken 20 Ağustos günü verilen hibenin Türk Lirası karşılığı 587 bin TL olarak hesaplandı. 2017 yılında kurulan federasyonun başkanı Eray Aldemir’in AKP’li siyasetçilerle yakınlığı bilinirken sosyal medya hesaplarında yer alan AKP'lilerle çektirdiği fotoğraflar, bu iddiaları kanıtladı.

erdogan-9.png

AB PROGRAMLARININ TÜRKİYE’DEKİ YÜRÜTÜCÜSÜ KONUMUNDA

2003 yılında pilot uygulamalara başlayan Türkiye Ulusal Ajansı, 1 Nisan 2004 tarihinde AB Eğitim ve Gençlik Programlarının tam üyesi olurken 2006 yılından beri ise AB programlarının Türkiye'deki yürütücüsü konumunda bulunuyor.

Kuruluş misyonu, “Eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki AB programlarını en etkin şekilde yürütmek” ve “Vatandaşlar ile kurum ve kuruluşların programlardan azami şekilde istifade etmelerini temin etmek” olan Ulusal Ajans, kısa bir sürenin ardından tartışmalı bir konuma geldi. AB fonlarının büyük kısmının iktidara yakın vakıf ve derneklere verildiği açığa çıkmıştı.

İKTİDARIN VAKIFLARINA FON YAĞIYOR

Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından dağıtılan AB fonları, 1 milyon avroyu aşıyor. İktidara yakın vakıf ve dernekler, Erasmus projeleri ve “Gençlik Hareketliliği” projeleri ile pastadan en büyük payı alıyor. 2021-2024 döneminde Ulusal Ajans’tan aldığı hibenin tutarları, şu şekilde sıralandı:

• TÜGVA: 711 bin 212 avro

• TÜRGEV: 420 bin 237 avro

• Diyanet Vakfı: 45 bin 870 avro

• Bülbülzade Derneği: 161 bin 850 avro