ABD'de listeria alarmı: 9 Kişi şarküteri ürünlerinden hayatını kaybetti

ABD'de listeria alarmı: 9 Kişi şarküteri ürünlerinden hayatını kaybetti
ABD'de Boar's Head firmasına ait şarküteri ürünlerinde tespit edilen "listeria" bakterisi, Mayıs ayından bu yana 9 kişinin ölümüne yol açtı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) duyurduğu bu salgında, 57'den fazla kişi hastaneye kaldırıldı. Yetkililer, vaka sayısının rapor edilenden daha fazla olabileceğine dikkat çekti ve bunun 2011'den bu yana ABD'de görülen en büyük listeria salgını olduğunu belirtti.

Maryland eyaletindeki sağlık yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde, Boar's Head firmasının ürettiği şarküteri ürünlerinde listeria bakterisi bulundu. Bunun üzerine firma, 3 milyon kilodan fazla ürünü geri çağırma kararı aldı ve bu ürünlerin market raflarından toplatıldığı açıklandı.

LISTERIA EN ÇOK KİMLERİ TEHDİT EDİYOR?

Listeria bakterisi, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlılar, hamileler, bebekler, AIDS ve diyabet hastaları için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yüksek ateş, kusma ve ishal gibi belirtilerle kendini gösteren bakteri, bu kesimlerde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. CDC yetkilileri, salgının boyutunun artabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

LISTERIA NEDİR?

Listeriozis, Listeria monocytogenes bakterisiyle kontamine olmuş gıdaların yenmesiyle ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyondur ve Amerika Birleşik Devletler’de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Her yıl 1600 kişi enfekte olmakta ve bunların 260’ı ölmektedir.