AKP Grup Başkanı Güler, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararını değerlendirdi

AKP Grup Başkanı Güler, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararını değerlendirdi
Abdullah Güler, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürme kararlarıyla ilgili iki yıl sonra 'karar verilmesine yer olmadığına' hükmetmesini eleştirdi ve bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı.

- "Anayasa Mahkemesi, kendi içtihadını yok saymış, kendi içtihadından kopmuş, Anayasa'mızın 85. maddesine açıkça aykırı işlem tesis etmiştir"
- "Anayasa Mahkemesi, Anayasa maddelerine geçmişte uymuş, 2020'de, 2021'de uymuş, 'Ben bu konuda yetkili ve görevli değilim' diyor. Şimdi garip bir dolambaçlı yola girerek bu sefer farklı bir kavram kullanıyor"
- "Meclis'te olağanüstü toplantıya, toplantı yeter sayısı sağlanırsa gireceğiz. Orada yine beyanlarımızı, açıklamalarımızı Genel Kurulda söyleyeceğiz"

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ile Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Güler, Anayasa Mahkemesi'nin Gezi Parkı davasından hükümlü olan ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay hakkındaki kararını değerlendirdi. Güler, TBMM'nin olağanüstü toplantısının Anayasa Mahkemesi'nin talebine dayalı olarak yapılacağını belirtti ve Mahkeme'nin Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğuna karar verilmesine yer olmadığına hükmettiğini açıkladı.

"Karar verilmesine yer olmadığına, demek, ne demek? Anayasa Mahkemesi, geçmiş tarihlerde buna benzer ve bu içerikteki farklı kararlar verildiği için 'Bu konuda yeniden bir karar vermiyorum' diyor. Ortada gerekçesiyle, etkisiyle beraber, sonuçları itibarıyla ortada bir karar yok. Hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yoktur. Bazı siyasiler 'Geçmişte buna yönelik kararlar var, bu da benzerdir, Meclis'te okunsun ve işlem tesis' edilsin talebi ileri sürüyor. 'Karar verilmesine yer olmadığına' dair hüküm olduğu için geçmiş olaylarla hiçbir benzerliği yoktur, sonucu da yoktur. Böyle bir hükümle beraber sonuç tesis etmek mümkün değildir. Anayasa Mahkemesi, kendi içtihadını yok saymış, kendi içtihadından kopmuş, Anayasa'mızın 85. maddesine açıkça aykırı işlem tesis etmiştir."

"ANAYASA MI DEĞİŞTİ?"

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili başvuruları üç yıl önce 'yetkisizlik nedeniyle reddettiğini', ancak şimdi 'karar verilmesine yer olmadığına' karar verdiğini belirterek, bu durumun Anayasa'nın 85. maddesine ve Mahkeme'nin önceki içtihatlarına aykırı olduğunu vurguladı. Güler, Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay’ın kesin hükmünü ortadan kaldırma yetkisine sahip olmadığını belirterek, bu durumun hukuk devletine uygun olmadığını ve Türkiye'nin hukuk kurallarının kişisel ve grup çıkarlarına göre değişmeyeceğini söyledi.

"Mevcut bu durum içerisinde Anayasa'mızın 154. maddesi kapsamında somut norm denetimiyle beraber, yerel mahkeme tarafından verilmiş bir karar, istinaf ve Yargıtay süreciyle kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü var. Bu mahkumiyet hükmü, ilgili somut norm denetimine tabi mahkemelerce kaldırılmadan, yeni bir hüküm tesis edilmeden, siz burada Anayasa Mahkemesi'nin 'karar verilmesine yer olmadığına' şeklindeki bir hükmü ifade eden bir kararla hiçbir işlem tesis edemezsiniz. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, hukuk kuralları içerisinde işlemlerin yapılması için biz Meclis'te olağanüstü toplantıya, toplantı yeter sayısı sağlanırsa gireceğiz. Orada yine beyanlarımızı, açıklamalarımızı Genel Kurulda söyleyeceğiz. Sanki Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin, Yargıtay'ın yerine geçerek hükmü kaldırmış, yeni bir tespitte bulunmuş gibi bir durum yok."

Milletvekilliğinin düşmesinde, TBMM'nin kararına, oylamasına sunulan durumun söz konusu olmadığını dile getiren Güler, şunları söyledi:

"Keşke Anayasa Mahkemesi, geçmiş içtihatlarına, 2020, 2021 yıllarında olduğu gibi 'Anayasa'nın 85. maddesi kapsamında bu konuda yetkili ve görevli değilim' diyerek reddetseydi. Başvurucular, bir talepte bulunuyor, 'yok hükmünde olduğunun tespitine ve iptaline karar ver' diye. Anayasa Mahkemesi de 'Yok hükmünde olduğunun tespitine ve ilgili iptal kararı hakkında benim karar vermeme yer yoktur.' diyor."

Soru üzerine Güler, "Karar verilmesine yer olmadığına" ifadesinin anlam ifade etmediğini, hukuk zemininde sonucunun bulunmadığını kaydetti.

Abdullah Güler, "Anayasa Mahkemesi, kendine göre zorlanmış. Anayasa Mahkemesi, Anayasa hükümlerini doğru uygulamak ve yorumlamak zorundadır." ifadesini kullandı.

'ŞU ANDAKİ ANAYASA'MIZ, HER BİR MADDESİNE VESAYET ANLAYIŞININ SİNDİĞİ ANAYASA'

Bir gazetecinin, geçmişte de milletvekilliklerinin düşürülmesiyle ilgili tartışmaların yaşandığını belirterek, "Anayasa'nın 83. ve 84. maddelerini değiştirerek bu krize son vermek gibi niyetimiz var mı?" sorusu üzerine Güler, yeni anayasa konusunda görüşmeler yaptıklarını anımsattı.

Türkiye'nin demokratik, sivil bir anayasaya kavuşması gerektiğini vurgulayan Güler, "Şu andaki Anayasa'mız, her bir maddesine vesayet anlayışının, ruhunun sindiği bir anayasa. Geçmiş yıllarda birçok kez değiştirilmiş, çatısı çökmüş, bütünlüğü kaybolmuş." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM'deki olağanüstü toplantıya MHP'nin katılmayacağının belirtilmesi üzerine Güler, "Böyle bir açıklamaları oldu. Saygı duyarız. Biz de yoklamaya katılmayacağız. Toplantı yeter sayısı oluşturulursa söyleyeceklerimizi Genel Kurulda ifade edeceğiz." dedi.