AKP'li kurmaylardan yargı paketi yorumu: ''Ailesini önemseyen kadın eşinin soyadını kullanıyor!'

AKP'li kurmaylardan yargı paketi yorumu: ''Ailesini önemseyen kadın eşinin soyadını kullanıyor!'
AKP, tanınmış kadınlara kendi soyadlarını kullanabilme hakkı tanıyacak bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Anayasa Mahkemesi'nin eşitlik ilkesine aykırı bulduğu mevcut düzenlemenin ardından, yalnızca sanatçı ve siyasetçiler bu değişiklikten faydalanacak.

Kadınların soyadı kullanımıyla ilgili önemli bir düzenleme gündemde. AKP'nin üzerinde çalıştığı yeni formül, sanatçı ve siyasetçi gibi tanınmış kadınlara kendi soyadlarını kullanabilme imkanı tanıyacak. Anayasa Mahkemesi’nin evlenen kadınların bekârlık soyadını sadece eşinin soyadıyla birlikte kullanmalarını öngören düzenlemeyi eşitlik ilkesine aykırı bulmasının ardından, bu konuda yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor.

'TANINMIŞ KADINLAR KULLANABİLECEK'

Geçen yıl Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemeyi iptal etmiş ve Meclis’e 9 aylık süre vermişti. Ancak sürenin dolmasıyla birlikte AKP, 9. Yargı Paketi’ne konu hakkında yeni bir formül eklemeyi tercih etti. Medeni Kanun’daki mevcut “Kadın evlenmekle erkeğin soyadını alır” düzenlemesinde değişiklik yapılmazken, tanınmış kadınlar yalnızca kendi soyadlarını kullanabilecekler.

'TANINMIŞ KADINLAR KULLANABİLİR'

AKP'li kurmayları düzenlemeye ilişkin: “Kadınlar genel olarak eşinin soyadını kullanmak istiyor. Bunun da arka planına baktığımızda, çocuğunu ve ailesini önemsiyor. Farklı soyadlarında olmasını istemiyorlar. Ancak yine de biz 'Kadın evlenmekle erkeğin soyadını alır. Ancak tercihli kademeler yapalım' diyeceğiz. Böyle olursa böyle olur gibi bazı özel tercihli alanlar yapalım istiyoruz. Yani, kendi soyadını kullanabilir ancak bu şartta olursa diye bir formül arıyoruz. 847 kişi kendi soyadını kullanmak istemiş ama neden istemiş? Bunu niye önemsemiş? Sanatçı, siyasetçi, kamuoyunda bilinen kişiler mi? Önemli bir figür mü? İstisna getireceğimiz için bu şekilde kullanmasına izin verebileceğiz. Boşandığı erkeğin soyadını da kullanmaya devam edebiliyor.” ifadelerini kullandı.