AKP’li vekilin madeni çevreye zehir saçıyor! Cezalar bile madeni durdurmaya yetmiyor

AKP’li vekilin madeni çevreye zehir saçıyor! Cezalar bile madeni durdurmaya yetmiyor
AKP Milletvekili Cantürk Alagöz’e ait madenin Harşit Vadisi’ni zehirlediği belgelenirken Bakanlık maden için yalnızca 465 bin TL para cezası kesti.

AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’e ait Alagöz Maden şirketi, Giresun Harşit Vadisi’nde bir çevre katliamına imza atıyor. Maden, bölge halkının bütün itirazlarına rağmen sürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AKP’li Alagöz’ün Doğankent ilçesine bağlı Çatalağaç Köyü’ndeki “kurşun, çinko ve bakır” madenin çevresinde bulunan su kaynaklarından 18 Nisan 2024 tarihinde numune aldırdı. 8 noktadan alınan numunelerin değerlendirilmesi sonucunda, bazı değerlerinin belirlenen oranları aştığı ve bölgede bulunan Derin Dere’nin kirlendiği belirlendi.

BirGün'den İsmail Arı’nın aktardığına göre, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’na dayanılarak Alagöz Maden’e 464 bin 585TL idari para cezası uygulanırken cezanın tutanağında, “Yapılan uygulamalar ve tespitler sonucunda, tesis sahasına ulaşan yüzeysel suların (dere) maden faaliyeti nedeniyle değişerek atık su vasfını kazandığı tespit edilmiştir” denildi.

vekil.png

“ÇEVRE FELAKETİ YAŞANACAK”

Tüm bunlara rağmen, geçtiğimiz yıl da dereyi kirleyen Alagöz Maden’e sadece 54 bin 783 TL para cezası verildi. Cezanın gerekçesinin “Derenin hafriyat, toprak ve inşaat malzemesiyle kirletilmesi” olduğu belirtildi. Bölge halkı, Alagöz Maden’in ağaç katliamı yaptığını, çevre köylerin de ana su kaynağı olan Derin Dere’yi yıllardır kirlettiğini aktardı.

Bir çevre katliamının yaşanacağına dikkat çeken bölge halkı, “Madenin atık su havuzu tamamen dolu ve patlamak üzere. Önlem alınmadığı için kısa süre sonra göz göre göre bir çevre felaketi yaşanacak. Yetkilileri defalarca uyardık ancak kimse bizim sesimizi duymuyor.” ifadelerini kullandı.

Maden çalışması nedeniyle derenin ve dereyi besleyen su kaynaklarının siyah renge döndüğü belirtilirken Alagöz maden firmasının kapasite artırımı için ÇED Sürecine gittiğini ve şimdilerde patlamak üzere olan Atık Depolama Havuzunu 10 kat büyütmek istediği ifade edildi.

Söz konusu şirketin, yaklaşık 2 milyon 200 metre küp alana çıkarmak ve su kaynaklarının üstüne inşa etmek istediğini söyleyen bölge halkı, “Ayrıca bu kapasite artırımı Doğankent, Tirebolu, Görele ve Çanakçı ilçelerini kapsıyor. Bu ilçelerde ki su kaynaklarında galeri ve pasa alanları talep ederek tüm su kaynaklarını tehdit ediyor” dedi.

vekil3.png

İHALELERLE ZENGİN OLDU

AKP Milletvekili Cantürk Alagöz’ün, Sağlık Bakanlığı’na kuduz aşısı satan Keymen İlaç’ın da sahibi olduğu bilinirken kamudan yaklaşık 43 ayrı ihale alan Keymen İlaç’a kamunun kasasından yaklaşık 1 milyar 800 milyon TL ödendi.

İMAR RANTI SAĞLANDI

Covid-19 salgını sırasında Çin’den yapılan aşı tedarik sürecinde yaşanan usulsüzlük iddiası ile hatırlanan Alagöz, milletvekili seçilmeden önce, Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Mustafa Kemal Mahallesi’nde bulunan ticaret alanı statüsündeki arazisinin inşaat alanını (emsal) artırmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne başvurmuştu. Bu teklif; CHP, MHP ve İYİ Parti’nin ret oyuna rağmen AKP’li üyelerin oy çokluğuyla kabul edilmişti.