Almanya-Türkiye Ortak Yapım Geliştirme Fonu için başvurular başladı

Almanya-Türkiye Ortak Yapım Geliştirme Fonu için başvurular başladı
İstanbul Film Festivali’nin Köprüde Buluşmalar platformu ve Medienboard Berlin-Brandenburg, Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonu işbirliğiyle hayata geçirilen “Almanya-Türkiye Ortak Yapım Geliştirme Fonu”na başvurular başladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Anadolu Efes’in desteğiyle organize edilen İstanbul Film Festivali'nde Türkiye ile Almanya arasında ortak yapım fonu oluşturuluyor.

2011 yılında iki ülke arasındaki uzun metrajlı film projelerini desteklemek amacıyla kurulan bu prestijli fon, 14. yılında sinemaseverlere kapılarını yeniden açıyor. Henüz çekim aşamasına gelmemiş Almanya-Türkiye ortak yapımı uzun metraj film sahipleri Eylül 2024 Perşembe gününe kadar başvurularını iletebilecek. Desteklenecek projeler, Ekim ayında yapılacak resmi açıklamayla duyurulacak.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Başvuru sürecine katılmak isteyen yapımcılar, başvuru formuna ve fonun yönetmeliğine Köprüde Buluşmalar platformunun resmi web sitesinden ulaşabilir. Başvurular, üç farklı kuruma (Köprüde Buluşmalar, Hamburg-Schleswig-Holstein ve Berlin-Brandenburg) eş zamanlı olarak e-posta ile gönderilecek.

Almanya-Türkiye Ortak Yapım Geliştirme Fonu bugüne kadar 70 filme destek vererek, birçok uluslararası film festivalinde ses getiren yapımların doğmasına katkı sağladı. Bu filmler arasında Berlinale Ana Yarışma’da prömiyer yapan Kız Kardeşler (Emin Alper), Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda yer alan Albüm (Mehmetcan Mertoğlu) ve Toronto Film Festivali’nde gösterilen Kar ve Ayı (Selcen Ergun) gibi ödüllü yapımlar bulunuyor.

2023 YILINDA FONDAN DESTEK ALMAYA HAK KAZANAN PROJELER

  • Hezeyan (Yönetmen: Ali Özgür Baltaoğlu, Ortak Yapımcılar: Vigo Film, Klinkerfilm)
  • Köpekler İçin Gece Müziği (Yönetmen: Ramin Matin, Ortak Yapımcılar: Lilith Film, Newa Film)
  • Bilmiyorsun, Ama, Bu Kesin (Yönetmen: Sinem Kanat, Ortak Yapımcılar: Noir122Films, Mitos Film)

Türkiye-Almanya ortak yapımı filmler için bugüne kadar sağlanan toplam destek miktarı 1.026.000 euroya ulaştı. Bu fon, sinemanın uluslararası dilini konuşan, kültürler arası diyalogu güçlendiren projelerin gelişimine büyük katkı sunmaya devam ediyor.