Almanya’dan mülteci kararı! Türkiye’ye gidenler sınır dışı edilecek

Almanya’dan mülteci kararı! Türkiye’ye gidenler sınır dışı edilecek
Almanya, Solingen'de düzenlenen terör saldırısının ardından, mülteciler için sert önlemler alacağını duyurdu. Yeni düzenlemeler ile birlikte bazı yardımların kesileceği belirtilirken güvenlik önlemlerinin sıkıştırılacağı iletildi.

Almanya, geçen hafta Solingen’de düzenlenen terör saldırısının sonrasında mültecilere ilişkin sert önlemler almak için hazırlanıyor. Almanya’da yarım milyona yakın ilticacı bulunurken bu sayının 100 bini Türk.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, diğer AB ülkelerinden Almanya’ya gelen mültecilerin sosyal yardımlarının tamamıyla kesileceğini açıkladı.

'YALNIZCA ASGARİ İHTİYAÇLAR'

Scholz hükümeti, diğer AB ülkelerinde kayıtlı olan ve Almanya’ya gelen Türk mültecilerin sadece "yatak, ekmek ve sabun" - yani barınma, yeme içme ve hijyen ihtiyaçları gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacağını duyurdu.

Söz konusu açıklamada, bu adımın, Türkiye'den ve diğer ülkelerden gelen göçmenlerin Almanya’ya yasa dışı yollarla gelmelerini önlemek için atıldığı ifade edilirken AB yasalarına göre, mültecilerin ilk kez girdikleri ülkede sığınma başvurusu yapmaları gerekiyor.

Fakat birçok mülteci, başka AB ülkelerinde kayıt altına alınmış ve Almanya’ya gelerek ikinci bir başvuru yapmıştı. Scholz, bu düzenlemeyi sıkı şekilde uygulamaya kararlı olduğunu vurguladı.

erdogan-17.png

SOLINGEN SALDIRISININ ARDINDAN

Geçtiğimiz hafta IŞİD, Solingen’de düzenlenen bir sokak festivaline bıçaklı bir saldırı gerçekleştirmiş ve Almanya’daki göçmen tartışmaları yeniden gündeme gelmişti. Söz konusu saldırıyı yapan Suriyeli göçmenin Bulgaristan kayıtlı olduğun halde Almanya’ya gelmesi ve burada saldırıyı düzenlemesi tepki çekti.

Söz konusu saldırının ardından, Alman hükümeti, Türkiye'den gelen mültecileri de kapsayacak şekilde, bıçak taşıma yasalarını sıkılaştırmak için karar aldı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, festivaller, spor etkinlikleri ve benzeri halka açık etkinliklerde bıçak taşınmasının tamamen yasaklanacağını açıklarken uzun mesafeli trenlerde de ayı yasağın geçerli olduğunu belirtti.

Polis ekiplerinin, söz konusu yasağı denetlemek için daha fazla yetkiye sahip olacağı vurgulanırken aynı zamanda polis, kişilerin sosyal medya hesaplarından biyometrik veriler toplamak için yüz tanıma amacıyla bu verileri kullanma yetkisi de alacak.

SINIR DIŞI İŞLEMLERİ HIZLANDIRILACAK

Alman hükümeti, başka AB ülkelerinde kayıtlı olup Almanya’da sığınma başvurusu yapan Türk mültecilere verilen yardımları keseceğini belirtti. Bu kişilere verilen maddi yardımlar durdurulacak ve sınır dışı işlemleri hızlandırılacak.

Ayrıca, hükümet, ülkesine tatil amacıyla dönen mültecilerin koruma statülerini kaybedeceğini iletirken Adalet Bakanı Marco Buschmann, bu durumu göçmen politikalarının çelişkisi olarak yorumladı ve "Göç politikası sürecinin tamamı, özellikle kalma hakkı olmayan kişilerin sınır dışı edilmesi, gözden geçirilmeli ve daha etkili hale getirilmelidir.” ifadesini kaydetti.

“Kendi ülkelerinin çok tehlikeli olduğunu söyledikleri için gelen insanlara, acil bir neden olmadıkça oraya geri dönmelerine izin verilmeyecektir" ifadelerini kullanan Bakan, sadece yakın akrabanın cenazesi gibi 'kesinlikle acil' durumlarda geri dönüşlerin yapılabileceğini kaydetti.

İçişleri Bakanı Faeser, "Diğer üye devletlerde sığınma süreci devam eden ve Almanya’da kalmasına izin verilen kişilerin yardım alması engellenecek" açıklamasında bulunurken Afganistan ve Suriye’ye sınır dışı işlemlerinin başlaması için çalışıldığını iletti.