Apple Türkiye iPhone 16 Pro Max’in fiyatını neye göre belirliyor?

Türkiye'de akıllı telefon fiyatları neredeyse her gün değişiyor. Peki Apple Türkiye, iPhone 16 Pro Max’in fiyatını neye göre belirliyor?

Akıllı telefon fiyatlarının neredeyse her gün yukarı yönlü bir seyir izliyor. Peki, bu fiyat artışlarının ardındaki sebep üreticiler mi, döviz kuru mu yoksa vergiler mi?

Akıllı telefonların fiyatlarını şekillendiren ise bu faktörlerin birleşimi oluyor.

Sonuç olarak ülkemizde satışa sunulan neredeyse tüm akıllı telefonlar yurt dışından ithal ediliyor. Bu nedenle döviz kuru, cihazın fiyatını ciddi şekilde etkiliyor. Bununla birlikte vergiler, cihazın ithal edildiği fiyat üzerinden hesaplandığından telefonlar ne kadar pahalanırsa, ödenen vergi de o kadar yüksek oluyor.

Bu iki adım geçildikten sonra, akıllı telefonların fiyatlandırılması tamamen firmaların kontrolüne bırakılıyor. Bu aşamada, daha geniş bir bayi ağına sahip olan ve daha kaliteli servis hizmeti sunan şirketlerin maliyetleri daha fazla olduğundan, telefonların fiyatları da buna paralel olarak artıyor.

Telefon parasına ekran: iPhone 16 serisinin Türkiye servis ücretleri belirlendi - 2. Resim

Apple geçtiğimiz hafta iPhone 16 ile iPhone 16 Plus ve iPhone 16 Pro ile iPhone 16 Pro Max modellerini tanıttı.

Yeni modeller Cuma günü dünya ile aynı anda Türkiye'de satışa sunulacak.

GARANTİ DIŞI PİL DEĞİŞİM FİYATINA ZAM

Satış öncesi Apple, iPhone 16 Pro modelleri için garanti dışı pil değiştirme fiyatlarında artışa gitti.

iPhone 16 Pro ile iPhone 16 Pro Max modelleri için garanti dışı pil değişiminin yeni fiyatı 4 bin 779 TL (ABD'de 119 dolar) oldu. Bu ücret iPhone 15 Pro ve Pro Max için 3 bin 949 TL (ABD'de 99 dolar).

Apple, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'i tanıtıyor - Apple (TR)

IPHONE 16 EKRAN DEĞİŞİM ÜCRETLERİ

iPhone 16 serisindeki ekran değişim ücretleri de netlik kazandı. Apple’ın resmi web sitesindeki bilgilere göre, iPhone 16 ekran değişimi 11.489 TL, 16 Plus ve 16 Pro modellerinde ise bu rakam 13.499 TL olarak belirlendi. iPhone 16 Pro Max için ekran değişimi yaptırmak isteyenlerin ise 15.769 TL ödemesi gerekecek.

Günümüzde 15.769 TL'ye Android akıllı telefonların satın alınabildiği düşünüldüğünde, iPhone 16 Pro Max kullanıcıları olası bir ekran hasarında neredeyse yeni bir telefon fiyatı kadar bir bedeli gözden çıkarmak zorunda kalabiliyor.