Artvin'in Kutlu Köyü'nde arkeolojik kazı başladı

Artvin'in Kutlu Köyü'nde arkeolojik kazı başladı
Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Kutlu köyünde tarihi bir yapının ortaya çıkarılması için arkeolojik kazı çalışmaları başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün destekleriyle, yaklaşık 1172 rakımlı Kutlu köyünde gerçekleştirilecek kazılar için ön hazırlıklar tamamlandı.

Artvin Müze Müdürlüğü’nün liderliğinde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Dr. Osman Aytekin’in bilimsel sorumluluğunda yürütülen çalışmalar, yapının tarihini ve kullanım amacını aydınlatmayı amaçlıyor.

a4.jpg

Dr. Aytekin, bölgedeki en büyük blok taşlarının bu yapıda bulunduğunu belirtti. Ayrıca, yapının 15 metresinin hâlâ ayakta olduğunu ifade ederek, "Burada ilk kez arkeolojik kazılar başlatıldı. Çevre temizliği yapılıyor. Tabii yıllardır terk edilmiş alanda kendiliğinden yetişmiş çalılık ve ceviz ağaçları etrafı boylamış ve yapının iç kısmını sarmalamış durumda.

a3.jpg

Önce bu temizlik yapıldıktan sonra, sanıyorum bu sezon bir ay daha çalışma yapacağız. Gelecek yıl burada daha geniş bir kadro ve iyi bir kaynakla kazının yapılması planlanmaktadır." dedi.

Aytekin, kazıların tamamlanmasının ardından yapının Artvin’in önemli mimari taşınmaz kültür varlıklarından biri olacağını ve bu yapının Artvin’e gelen ziyaretçiler tarafından mutlaka görülmesi gereken bir yer olacağını belirtti.

a2.jpg

Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin ise, Artvin’in kültürel mirasını korumak ve turizme kazandırmak amacıyla kent genelinde çeşitli arkeolojik kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Aytekin, "Bu çalışma kapsamında bizlere desteklerini sunan Bakan Yardımcımız Sayın Nadir Alpaslan'a, paydaşlarımıza ve yöre halkına çok teşekkür ederim." dedi.