Aşı ve tedavi konusunda endişeler artmıştı: TTB'den açıklama geldi!

Aşı ve tedavi konusunda endişeler artmıştı: TTB'den açıklama geldi!
TTB, Dünya Sağlık Örgütü’nün Mpox'u küresel acil durum ilan etmesinin ardından aşılama eksiklikleri ve sağlık sistemi yetersizliklerine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 14 Ağustos 2024 tarihinde Mpox (eski adıyla maymun çiçeği) salgınını küresel halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti. Salgının özellikle Afrika'da hızla yayıldığı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 15.600 vaka ile 537 ölüm kaydedildiği belirtiliyor. Aşı kıtlığı ve yayılmakta olan alt tip 1b virüsü, dünya genelinde büyük endişe yaratıyor.

12 OLGU TESPİT EDİLMİŞTİ

kpa-asisi-22128-b.jpg

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bu gelişmelerle ilgili bir açıklama yaparak, Mpox salgınının küresel sağlık sistemi üzerinde yarattığı baskıyı vurguladı. TTB, aşının yetersizliği ve sağlık sistemlerinin bu tür büyük çaplı salgınlarla başa çıkma kapasitesinin zayıf olduğunu belirterek, etkin bir aşılama programının gerekliliğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’deki vaka sayıları hakkında bilgi vermediği, ancak 2022'den bu yana 12 olgu tespit edildiği aktarıldı.

'SİSTEMDEKİ EKSİKLER SEBEBİYLE SALGIN YAYILABİLİR'

Mpox virüsü, çiçek hastalığına benzeyen ama daha hafif seyirli bir enfeksiyona neden oluyor. Enfekte olan kişilerle yakın fiziksel temas, solunum yoluyla bulaşma ve kontamine yüzeyler virüsün yayılmasına neden olabiliyor. TTB, aşıların etkin bir şekilde sağlanamaması ve sağlık sistemlerindeki eksiklikler nedeniyle salgının kontrol altına alınmasının zor olduğunu belirtti.