Atatürk'ün 1927’de çekilen özel pozları ve videosu ortaya çıktı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’da bir fotoğraf stüdyosunda çektirdiği ve bugüne dek kamuoyunda çok az bilinen nadir fotoğraf çekimine ait video görüntüleri ilk kez gün yüzüne çıktı. Görüntülerin, Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı’nın ilk dönemine ait olduğu ve 1927 yılında kaydedildiği belirtildi.
Söz konusu video ve fotoğrafları ortaya çıkaran, Atatürk arşivleri üzerine çalışan 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali Taner Tümer, bu görüntülerin 1950’li yıllarda hazırlanmış bir belgeselden çıktığını ve daha önce doğru şekilde tarihlendirilmeden paylaşıldığını açıkladı.
CUMHURİYETİN GENÇ LİDERİNDEN ÖZEL POZLAR
Ali Taner Tümer’in aktardığına göre, 1 Temmuz 1927 tarihinde Atatürk’ün İstanbul’a gelişinden sonra bir fotoğrafçıda çekilen bu seri görüntüler, hem tarihî hem de kültürel açıdan büyük önem taşıyor. Atatürk’ün o dönem 46 yaşında ve Cumhurbaşkanlığı görevinde üçüncü yılında olduğunu belirten Tümer, “Gazi Paşa burada oldukça genç ve dinamik görünüyor. Fotoğraf ve videolar, o günlerdeki liderlik karizmasını gözler önüne seriyor” dedi.
DAHA UZUN VERSİYONU OLABİLİR
Tümer, videoda Atatürk’ün duruşu, jestleri ve kıyafetindeki detayların, arşivlenen bazı fotoğraflarla birebir örtüştüğünü ve bu nedenle fotoğraf ve videoların aynı anda çekildiğini tespit ettiğini söyledi. Ayrıca TRT veya diğer arşivlerde daha uzun versiyonlarının bulunabileceğini düşündüğünü ifade etti.
Tümer, “5-6 yıldır Atatürk’e ait bilinmeyen görüntüler ve fotoğraflar üzerine çalışıyorum. Bu görüntüyü ilk kez bu yıl gördüm. Fotoğraflarla karşılaştırdığımda eşleştiğini fark ettim. Atamızın mendili, duruşu, yüz ifadesi tüm karelerde birebir aynı” dedi.
SERVET-İ FÜNUN KAPAĞINDA YER ALMIŞ
Tümer ayrıca bu fotoğraf serisinden bir tanesinin 1927 yılında Servet-i Fünun dergisinde kapak olduğunu, bir diğerinin ise Atatürk tarafından Sovyet Büyükelçisi Suriç’e imzalanarak verildiğini belirtti. Aynı seriden başka bir fotoğrafın da Eylül 1927’de en yakın dostlarından Nuri Conker’e hediye edildiğini ve şu anda bir koleksiyonerde bulunduğunu söyledi.
YENİ GÖRSELLER ÇIKABİLİR Mİ?
Görüntülerin çıktığı belgeselin hangi kurumca hazırlandığı net olarak bilinmese de, Tümer'e göre bu tür tarihi belgeler koleksiyonerlerin elinde veya devlet arşivlerinde henüz gün yüzüne çıkmamış olabilir. “Gazi Paşa'nın başka bir seri fotoğrafı çıkabilir mi?” sorusuna Tümer, "Çok zor ama imkansız değil" yanıtını verdi.
Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)